Verzet tegen soepeler ontslagrecht ambtenaren

0

De PvdA verzet zich met vakbonden tegen een aanstaande versoepeling van het ontslagrecht voor ambtenaren.

De grootste oppositiepartij vindt deze plannen niet kunnen met de verwachte ontslagen door de inkrimping van de rijksoverheid, de bevriezing van de lonen en verdere bezuinigingen in het verschiet. Vakbonden willen een overleg met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en dreigen met juridische stappen.

PvdA’er Pierre Heijnen zal dinsdag in de Tweede Kamer zijn bezwaren naar voren brengen als een initiatiefwet van CDA en D66 over de versoepeling op de agenda staat. ,,Aan alle onzekerheid voor ambtenaren kun je geen nieuwe onzekerheden toevoegen door het ontslag gemakkelijker te maken.” Heijnen is er ook niet over te spreken dat de nieuwe wet geen onderwerp van overleg is geweest met de ambtenarenbonden. Daarom spreekt hij niet van een initiatiefwetsvoorstel, maar van een ‘dictaat’.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen het ontslagrecht van ambtenaren gelijktrekken met dat van ‘gewone’ werknemers voor een betere doorstroom naar banen buiten de overheid. Hierover valt wel met Heijnen te praten, maar het is volgens hem nu niet op zijn plaats. Hij is voorzichtig, omdat nu ook regelmatig wordt gesproken over soepeler ontslagrecht in de private sector.

Militairen en rechters behouden in het voorstel van CDA en D66 hun extra bescherming. Op aandrang van de Kamer voegden de initiatiefnemers daar later nog officieren van justitie en politieagenten aan toe.

Het initiatief kan rekenen op een Kamermeerderheid. Regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV hadden al afgesproken dat ze af willen van de extra ontslagbescherming voor ambtenaren. Minister Spies is nog niet met voorstellen gekomen. Zij wacht de Kamerbehandeling van het initiatief van CDA en D66 af.

Vakbondsbestuurder Ruud Kuin van de Abvakabo FNV wil een gesprek met de minister. Volgens hem wordt zonder overleg met de vakbonden ingegrepen in de arbeidsvoorwaarden en is dat tegen de afspraken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.