Vermoeden van arbeidsuitbuiting bij champignonkwekerij

1

Deze week heeft de directie opsporing van de Inspectie SZW vier productielocaties van een champignonkwekerij in de regio Venlo doorzocht.

Dit was onderdeel van een strafrechtelijk onderzoek naar arbeidsuitbuiting en valsheid in geschrift. Het onderzoek vond plaats onder leiding van het Functioneel Parket. Drie verdachten zijn aangehouden.

Twee verdachten met de Poolse nationaliteit bekleden leidinggevende functies bij de kwekerij. De derde verdachte, een Nederlandse man, is hoofd financiën bij het bedrijf.

Het vermoeden bestaat dat de champignonkwekerij werkneemsters uit Polen uitbuit. Bij het bedrijf werken enkele honderden pluksters, hoofdzakelijk Poolse vrouwen. De verdenking is dat deze Poolse werkneemsters structureel worden onderbetaald, hele lange werkdagen maken en vrijwel geen vrije dagen krijgen. Daarnaast moeten zij een deel van hun loon verplicht afstaan voor huisvesting, maaltijden en verzekeringen.

In samenwerking met de Poolse autoriteiten hebben vandaag ook doorzoekingen plaatsgevonden op twee adressen in Polen. Vanaf deze locaties worden pluksters geworven voor de champignonkwekerij in Nederland. Vermoedelijk strookt de informatie die de pluksters in Polen krijgen niet met de werksituatie in Nederland.

Arbeidsuitbuiting is een vorm van mensenhandel waarbij financieel gewin voorop staat. Er wordt misbruik gemaakt van mensen die in een afhankelijke, kwetsbare positie zitten. Daarom treedt het Functioneel Parket hier tegen op.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft tijdens de doorzoekingen op de productielocaties controles uitgevoerd. De directie Arbeidsomstandigheden van de Inspectie SZW heeft de arbeidsomstandigheden beoordeeld. Ook de politie, regio Limburg Noord, verleende ondersteuning.

Zie ook:
> Keurmerk voor champignonkweker

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. schaduwfractielid op

    Dat is wat ik noem, in eigen zwaard vallen door de wergevers.

    En dat noemt men uitbuiting van zowel de Nederlandse als de Poolse werknemers.