Verlengen ww-duur kost duizenden banen

0

De sociale partners moeten het plan om de ww-duur te verlengen van twee naar drie jaar schrappen. Daarvoor pleit D66-Kamerlid Steven van Weyenberg op Nu.nl.

In het vorig jaar gesloten sociaal akkoord tussen kabinet en sociale partners staat dat de duur van WW wordt verkort van drie jaar naar twee jaar. Sociale partners kunnen er voor kiezen om dit te verlengen naar drie jaar.

“Dat kan duizenden banen kosten en is dus slecht voor de werkgelegenheid. Ook kost het honderden miljoenen, die we beter kunnen besteden aan hoger loon en dus een hogere koopkracht”, aldus Van Weyenberg.

“Onzin”, zegt Leo Hartveld, bestuurder van FNV. “We hebben in het sociaal akkoord heldere afspraken met de politiek en de werkgevers gemaakt over de mogelijkheid van een derde jaar WW”, stelt hij.

“Als mensen werkloos raken en ze krijgen geen WW-uitkering, wordt er ook minder geconsumeerd. Dat is slecht voor de economie. Mensen zijn niet voor hun plezier werkloos, zij solliciteren zich suf. Het is juist goed dat je een stukje inkomenszekerheid hebt.”

Dure regelingen
Van Weyenberg wil bovendien dat de sociale partners bij de cao-onderhandelingen inzetten op werkgelegenheid. “Dat betekent dat ze moeten stoppen met dure regelingen als extra verlofdagen voor ouderen. Dat is slecht voor de werkgelegenheid en voor de arbeidsmarktpositie van ouderen”, stelt hij.

Hartveld: “Wij hebben ten tijde van het pensioenakkoord met de werkgevers afgesproken dat we seniorenregelingen goed gaan bekijken. Leeftijdenverlof zorgt er juist voor dat ouderen langer door kunnen blijven werken.”

Bron: Nu.nl

Lees ook: D66 wil sociaal akkoord openbreken


Lees meer over:

Over Auteur