Verkiezingen 2017: standpunten VVD

0

Welke standpunten hebben verschillende politieke partijen bij de komende verkiezingen wat betreft werk en arbeidsmarkt? XpertHR Actueel zet de highlights voor HR op een rij. Lees hieronder de punten van de VVD.

  • Het vaste contract moet aantrekkelijker worden om aan te bieden, zodat het makkelijker wordt om een vaste baan te krijgen. De werknemers die juist een flexibel contract willen, moeten dit ook kunnen krijgen. Daarom vinden wij het onwenselijk dat de overheid kan bepalen om nulurencontracten te verbieden in bepaalde sectoren, zoals de gezondheidszorg. Dit moet niet meer mogelijk zijn, waardoor dit weer volledig onder de verantwoordelijkheid valt van de werkgever en werknemer.
  • Cao’s moeten niet meer algemeen verbindend worden verklaard, zodat werkgevers en werknemers ruimte krijgen om zelf afspraken te maken over een contract.
  • Het flexibele contract moet zekerder worden. VVD wil daarom dat het weer mogelijk wordt om meerdere tijdelijke contracten, en tijdelijke contracten van een langere duur, aan te bieden. Zo kunnen werknemers langer bij een bedrijf blijven werken.
  • Ook wordt het eenvoudiger voor een werkgever om werknemers vaker achter elkaar in dienst te nemen, bijvoorbeeld in het geval van seizoenswerk.
  • Loondoorbetaling bij ziekte voor kleine bedrijven (tot 25 werknemers) wordt verkort naar één jaar. Het tweede jaar wordt door de overheid betaald.
  • Belasting op arbeid verlagen zodat het voor ondernemers aantrekkelijk wordt om mensen in dienst te nemen.
  • Belastingvoordelen en no-risk polissen om werkgevers te stimuleren om gedeeltelijk arbeidsongeschikten in dienst te nemen.
  • Belastingvoordelen en no-risk polissen om werkgevers te stimuleren om oudere werkzoekenden in dienst te nemen.
  • Minder administratieve rompslomp bij ziekte. De VVD wil verplichte rapportages, bijhouden van onnodige documenten en loonsancties met aanvullende doorbetalingstermijnen verminderen.

Bovenstaande punten zijn overgenomen uit het verkiezingsprogramma van de VVD. Klik hier voor het volledige verkiezingsprogramma >>>

Over XpertHR Actueel

Op XpertHRActueel.nl vind je nieuws, achtergronden en opinies over de HR-onderwerpen die jij nodig hebt in je dagelijkse werk. Het is een toegankelijk platform waar de professionele redactie jou dagelijks voorziet van innovatieve, inspirerende en vooral betrouwbare vakinformatie. Leestips:

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.