Vergrijzing treft waterschap hard

0

De vergrijzing slaat bij het Gelderse waterschap Rijn en IJssel in 2017 hard toe. In één klap valt dan 15 tot 20 procent van het personeel weg.

Daarom gaat het schap een intensieve samenwerking aan met Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp, in de hoop dat daardoor bijtijds voldoende watertechneuten zijn klaargestoomd.

Het waterschap en de hogeschool tekenen donderdag een overeenkomst. Er is geen geld mee gemoeid. Beide instellingen verwachten er beter van te worden, aldus een woordvoerder van het waterschap woensdag. Hij kent geen andere waterschappen die zo samenwerken met onderwijsinstellingen.

Studenten leren tijdens hun studie land- en watermanagement van de praktijk, waarin creëren van draagvlak bij boeren en natuurclubs zeker zo belangrijk is als technisch ontwerp. Het waterschap haalt op zijn beurt actuele kennis en een frisse blik in huis. Samenwerking en stages moeten ervoor zorgen dat er straks voldoende watertechnici zijn om de vergrijzingsklap bij het schap op te vangen.

De Achterhoek, het werkgebied van het schap, is een van de regio’s in Nederland waar vergrijzing en bevolkingskrimp het hardst toeslaan.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.