‘Verdringing reguliere werknemers mogelijk’

0

Reguliere werknemers lopen de kans uit de markt te worden gedrukt als bedrijven die voor gemeenten werken, worden verplicht steeds mensen uit de bijstand en sociale werkvoorziening aan te nemen.

,,Als bedrijven meerdere opdrachten aannemen, hebben ze straks steeds meer mensen uit de kaartenbakken van de gemeente in dienst.’’

Dat stellen onderzoekers Ellen van Wijk en Aukje Smit van TNO naar aanleiding van de invoering van het zogeheten programma Social Return. Daarin worden in de aanbesteding afspraken gemaakt om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk of werkervaring te helpen. Gemeenten begonnen al eerder met een verplichting van 5 procent op het bestaande personeelsbestand.

In rap tempo stellen steeds meer gemeenten hogere eisen aan bedrijven, die gemeentelijke opdrachten aannemen. Ruim 60 procent van de gemeenten in Nederland vraagt bedrijven nu mensen uit hun kaartenbakken aan te nemen en dat wordt steeds meer.

Vooral de gemeente Rotterdam loopt hierin voorop en zou ook een voorbeeld zijn voor veel andere gemeenten. Een bedrijf heeft bij een aanbesteding ruim 40 procent van de werknemers uit de Rotterdamse kaartenbakken gehaald.

,,Een onderneming kan sociaal bezig zijn, maar na de opdracht staat een deel weer op straat. Als het bedrijf dan weer aan een andere klus deelneemt, moet het weer mensen uit de kaartenbakken aannemen. Zo ontstaat een draaideureffect. Dan creëer je geen duurzame arbeid’’, stellen Smit en Van Wijk.

Om dit te voorkomen zouden gemeenten veel meer moeten kijken naar wat bedrijven al doen aan sociaal beleid en dat belonen bij inkoop, vinden de TNO-onderzoekers. Om te weten of bedrijven sociaal zijn, komt TNO met de zogeheten Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO). Hiermee wordt duidelijk hoe bedrijven het sociaal doen. In die PSO wordt bijvoorbeeld niet alleen gekeken naar het aantal mensen dat met een afstand tot arbeidsmarkt in dienst is, maar bijvoorbeeld ook of het bedrijf inkoopt of werk uitbesteedt bij bedrijven die sociaal bezig zijn.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.