Verdachte aspergeteelster: ‘Vorm van ontwikkelingshulp’

0

In de strafzaak tegen aspergeteelster José Janssen uit Someren, ontkent de verdachte haar buitenlandse werknemers slecht behandeld te hebben. De aspergeteelster wordt verdacht van het uitbuiten van buitenlandse werknemers.

Janssen wordt onder meer verweten dat haar werknemers niet van het terrein af mochten en in een vieze, brandonveilige ruimte zonder ramen sliepen. De aspergeteelster wordt bovendien door verschillende werknemers beschuldigd dat ze minder geld kregen dan waar ze recht op hadden. De burgemeester van Someren omschreef de arbeidsomstandigheden als ‘slavernij’.

‘Ontwikkelingshulp’

Janssen betaalde de mensen 45 cent per kilo gestoken asperges. Een getuige meldde dat hij maximaal aan 12 kilo per uur kwam, waarmee het minimumloon van ruim 8 euro niet wordt gehaald. De 48-jarige vrouw ontkent haar werknemers te weinig betaald te hebben. Integendeel, “er is geen mooiere manier van ontwikkelingshulp dan dit.” Een van mijn werknemers was een cakejesfabriek begonnen, vertelde ze. “Een ander had voor hij bij me werkte één koe en erna vijf.”

Gedwongen verkoop voor aspergeteelster

Eerder deze maand zijn de woning en het bedrijf van de aspergeteelster geveild op een executieveiling. De arbeidsinspectie had beslag laten leggen op het onroerend goed vanwege 288.000 euro aan onbetaalde boetes. Op het huis in Helenaveen plus de boerderij en ongeveer 20 hectare landbouwgrond in Someren werd uiteindelijk 1,64 miljoen euro geboden.

‘Niet anders dan andere tuinders’

In een eerdere rechtzaak over deze kwestie in juli dit jaar, zei de vrouw het ‘bijzonder merkwaardig’ te vinden dat ze telkens bij de rechtbank belandt, terwijl ze naar eigen zeggen niet anders werkt dan andere tuinders. “Ik doe dit werk nu dertig jaar en de laatste jaren word ik telkens geconfronteerd met allerlei instanties. Het is waanzinnig waar ik in terechtgekomen ben.”

Lees ook:
Voldoende aanbod personeel in tuinbouw
Hogere boetes voor onderbetaling personeel
Arbeidsinspectie controleert tuinders extra
Polen uitgebuit bij Brabantse tuinder

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.