Veel alfahulpen weer in loondienst

0

Enige duizenden huishoudelijke hulpen die eerder bij thuiszorginstellingen werden ontslagen, werken volgens staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) sinds 1 januari weer officieel in loondienst.

De brancheorganisaties Actiz en BTN (Branchebelang Thuiszorg Nederland) bevestigen maandag dat veel alfahulpen weer in dienst zijn genomen.

BTN denkt dat in de loop van het jaar rond de 10.000 huishoudelijke hulpen weer terug in loondienst komen. Door de komst van de marktwerking in 2007 beconcurreerden thuiszorginstellingen elkaar op prijs en kwaliteit van de huishoudelijke zorg voor zieken, ouderen en gehandicapten. Veel instellingen ruilden vast personeel in voor goedkopere alfahulpen.

Bussemaker besloot al eerder dat niet zomaar alfahulpen naar een cliënt mochten worden gestuurd en dat die aanpassing vanaf 1 januari geldt.Thuiszorg moest de keuze bieden uit hulp voor een freelancende alfahulp of een medewerker in loondienst. Voor de thuiszorginstellingen was een alfahulp veel goedkoper, maar wie een alfahulp inhuurde werd daardoor formeel wel werkgever. Iemand in loondienst van de thuiszorg doet huishoudelijke werkzaamheden zonder dat er daarna administratieve rompslomp volgt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.