Vechtpartij op werkvloer geen reden voor ontslag op staande voet

0

Na een vechtpartij tussen twee werknemers wordt voor een van de twee ontbinding van de arbeidsovereenkomst gevraagd. De kantonrechter vindt het ontslag een te vergaande maatregel. De werkgever had eerder in het conflict moeten ingrijpen.

De situatie

Een machineoperator is sinds 1 januari 1991 in dienst bij de werkgever. In 2005 heeft hij problemen met een andere werknemer in zijn ploeg, die daarop wordt overgeplaatst naar een andere ploeg. In 2010 is er weer een incident tussen de twee, waarbij de een de ander in het gezicht spuugt. Blijkbaar is de situatie zo explosief dat de ploegleiders de opdracht krijgen om de twee bij een ploegwisseling niet alleen te laten. In 2012 gaat het tijdens de ploegwisseling weer fout. Er wordt gegooid met een rol tape, geslagen met een stuk hout en gedreigd met een mes. Beide medewerkers worden geschorst. De werknemer doet aangifte bij de politie van bedreiging. De Inspectie SZW rapporteert dat de werkgever geen beleid heeft dat psychosociale belasting bij de werknemers voorkomt of beperkt. Daar vallen ook intimidatie, pesten en discriminatie onder. Het niet hebben van zo’ n beleid is een overtreding van het Arbeidsomstandighedenbesluit.

De vordering

De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens een dringende reden. Vanwege het agressieve gedrag van de werknemer kan hij geen veilige werkomgeving meer garanderen voor de andere werknemers. Het geweld, waarbij ook iemand gewond is geraakt, is een dringende reden voor ontslag.

Het oordeel

De rechter stelt voorop dat de werkgever vechtpartijen op de werkvloer niet hoeft te tolereren vanuit het oogpunt van veiligheid van het personeel. Uiteraard moet de werkgever disciplinaire maatregelen nemen na zo’ n vechtpartij waarbij twee werknemers elkaar belagen en verwondingen toebrengen. De rechter concludeert dat niet is gebleken dat de werkgever maatregelen heeft genomen om de relatie tussen de twee werknemers te verbeteren. Het is wel duidelijk dat de werknemer nooit naar andere werknemers agressief is geweest. De kantonrechter ziet daarom geen reden om het dienstverband van de al 22 jaar goed functionerende werknemer te ontbinden.

LJN BY6632
Kantonrechter Haarlem
Ontslag om vechtpartij?
Eerste aanleg
14 november 2012

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.