Van werk-naar-werk begeleiden lastig in mkb

3

Kleine en middelgrote bedrijven die mensen moeten ontslaan, hebben maar beperkte mogelijkheden om overtollige werknemers te helpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Als er gedwongen ontslagen vallen, verkeren zij vaak in zwaar weer en hebben zij weinig tijd en weinig geld om mensen van werk naar werk te begeleiden en zo te voorkomen dat zij lang zonder baan komen te zitten.

Dat blijkt uit onderzoek dat bureau EIM heeft verricht in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Ruim een kwart van de mkb-bedrijven die mensen moeten laten afvloeien, biedt wel ondersteuning. Dat gebeurt dan vaak door mensen onder werktijd te laten solliciteren, hun scholing aan te bieden of hen te detacheren. Het EIM wijst erop dat werknemers de hulp niet altijd inroepen omdat zij zelf al iets hebben gevonden.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

 1. Jaap Schuddeboom op

  Vooral onder de groep oudere werknemers (45/50+) zal het zelf vinden van een nieuwe baan zeer moeilijk zijn.

  Opvallend is dat in het onderzoek nergens wordt gesproken over de mogelijkheid om de 20-30 jaar ervaring die deze mensen hebben in te zetten in een eigen bedrijf. In deze vorm kunnen zij hun ervaring doorgeven aan anderen. Uiteraard is dit niet voor iedere oudere werknemer een oplossing, maar wel voor een gedeelte van deze groeiende groep onder de beroepsbevolking.

  De investering naar een dergelijke omschakeling is beperkt: voor een eenmalig bedrag tussen de 2000 en 2500 euro ex BTW is een goede begeleidingstraject mogelijk.

 2. marcel van unen op

  Jammer dat deze MKB bedrijven de weg naar een Poortwachtercentrum nog niet hebben gevonden. Het netwerk van ondernemers voor het behouden van werk & inkomen voor werknemers. Bij jou teveel, bij een ander zeer welkom!

 3. Yolanda Kuis op

  Een praktische oplossing is aansluiting bij een regionaal georganiseerd werkgeversnetwerk, dat zich ten doel stelt om werknemers onder elkaar te kunnen bemiddelen van werk naar werk. Er zijn al vele initiatieven in het land, op lpwc.nl zie je welke. We moeten het wel als werkgevers zelf regelen, want de overheid trekt zich steeds meer terug. MKB en VNO-NCW steunen veel initiatieven op dit vlak, nu de MKB’er z?lf nog overtuigen dat het zinvol is om samen te werken met je collega werkgevers.