Van Brenk: 26.000 mensen thuiszorg omscholen

0

Het moet mogelijk zijn om 26.000 werknemers in de thuiszorg om te scholen en elders aan een andere baan te helpen. ,,Het wordt ongelooflijk moeilijk, maar dat willen we”, zei Abvakabovoorzitter Corrie van Brenk zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Van Brenk onderhandelt met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over bezuinigingen in de thuiszorg. Volgens Brenk verdwijnt er in het laatste voorstel van Van Rijn 40 procent van het budget en daarmee 50.000 banen. Het is volgens haar niet realistisch om zo veel mensen van werk naar werk te begeleiden. Overigens stelt Van Rijn dat in zijn laatste bod 30.000 banen verdwijnen. Van Brenk houdt het dus op 50.000.

De onderhandelingen tussen het kabinet en de Abvakabo over een zorgakkoord liepen vrijdag stuk, maar werden zaterdag toch weer opgepakt, nadat de gehele FNV, inclusief de Abvakabo, instemde met het sociaal akkoord van anderhalve week geleden.

Van Brenk stelt dat ze veel alternatieven heeft aangedragen voor de bezuinigingen van het kabinet, maar dat die steeds van tafel werden geveegd. Zij pleit voor overbruggingsmaatregelen en ‘tijd kopen’. Dat kan onder meer door een deel van de winst van de zorgverzekeraars (1,4 miljard euro vorig jaar) terug te stoppen in de thuiszorg.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.