Van baan switchen raakt uit de mode

0

Steeds meer werknemers werken liever langdurig voor dezelfde baas, dan dat ze om de zoveel jaar van werkgever veranderen. Dat blijkt uit een grootschalig arbeidsmarktonderzoek van Tempo-Team.

56 procent van de Nederlandse werknemers kiest voor dergelijke baanzekerheid. Vorig jaar was dit nog 50 procent. Tegelijk vraagt de arbeidsmarkt om steeds meer flexibiliteit en wordt het ontslagrecht in 2015 versoepeld. Dus wie uit oogpunt van zekerheid langdurig kiest voor dezelfde baan, kan nog wel eens bedrogen uitkomen.

Doodlopende weg
De stijgende hang naar vastigheid onder werknemers is risicovol, waarschuwt Melanie Koelemaij, HR-directeur bij Tempo-Team. “Het is begrijpelijk dat werknemers in deze tijd kiezen voor zekerheid en daardoor vaak lang hetzelfde werk blijven doen. Toch kan dat een doodlopende weg worden. Geen enkele baan in de huidige arbeidsmarkt biedt op de lange termijn zekerheid: alleen al door de aanhoudende automatisering gaan tienduizenden banen verdwijnen. En de aanstaande aanpassing van het ontslagrecht zal ook gevolgen gaan hebben, aldus Koelemaij.

Jobhoppen
Is jobhoppen dan dé manier om werknemers weerbaarder te maken op de veranderende arbeidsmarkt? Niet per se: juist op het gebied van interne verandering en doorstroming ziet Tempo-Team veel kansen. Koelemaij: “Het is belangrijk dat werknemers in hun functie blijvend worden uitgedaagd om hun blik te verruimen. Bijvoorbeeld door mee te draaien in andere teams of uiteenlopende projecten te doen. Werknemers moeten dat zelf ook initiëren.”

Bron: Tempo-Team

Lees ook: ‘Schaf vaste contracten af’ en Na 2015 krijgt flexwerker eerder vast contract

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.