Vakbonden zeggen payroll-cao op

0

De vakbonden trekken hun handen af van de cao voor payrollbedrijven. Zij hebben de cao opgezegd en willen geen nieuwe meer afsluiten.

Dat hebben FNV Bondgenoten, CNV Dienstenbond en vakbond De Unie donderdag laten weten.

De cao voor payrollbedrijven bestaat nog maar sinds 2006. De bonden hoopten met de cao concurrentie op arbeidsvoorwaarden uit te sluiten en mensen die via een payrollconstructie werkten dezelfde arbeidsvoorwaarden en dezelfde rechtspositie te bieden als werknemers van het inlenende bedrijf. Maar volgens de bonden pakte het anders uit en gebruiken werkgevers en payrollbedrijven de cao om werknemers minder te bieden dan vaste krachten. ,,Wij willen geen tweedeling op de arbeidsmarkt,” zegt Mariëtte Patijn van FNV Bondgenoten.

Bij een payrollconstructie zorgt de werkgever voor de werving en selectie, maar komt de werknemer in dienst van het payrollbedrijf dat in juridische zin de werkgever is. Jeu Claes, voorzitter van de VPO, de vereniging van payrollbedrijven, wijst op de groei die de sector doormaakt. Het voorziet duidelijk in een behoefte, aldus Claes. Volgens hem zien de vakbonden geen brood in payrolling en willen zij de ontwikkeling ervan beperken.

Maar flexibilisering van de arbeidsmarkt is onomkeerbaar, aldus Claes. Met de cao, die overigens nog tot eind van het jaar doorloopt, zijn de arbeidsvoorwaarden volgens hem prima geregeld.

Lees ook:
> Voor wie is payrolling interessant?
> ‘Stagnatie uitbesteding bedrijfsactiviteiten’

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.