Vakbonden teleurgesteld na WUL-debat

1

De militaire vakbonden lijken voorlopig nog niet aan te sturen op een hervatting van het overleg met minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie. Ze reageerden woensdag teleurgesteld na het Kamerdebat over de gevolgen van de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) die voor militairen negatief uitpakt.

De WUL is een vereenvoudiging van het loonstrookje. Duizenden militairen krijgen daardoor te maken met een salarisverlaging van maximaal 5 procent. Hennis heeft voor dit jaar een tijdelijke oplossing gevonden om de verlaging terug te brengen tot maximaal 1,5 procent, maar ze zoekt naar een structurele oplossing.

Volgens voorzitter Marc de Natris van GOV/MHB is het nu duidelijk dat Defensie zelf de problemen van de WUL mag oplossen. ,,Dit komt neer op een extra bezuiniging van 50 tot 80 miljoen.” Hij denkt niet dat het overleg met Defensie wordt hervat. Daardoor ligt ook de reorganisatie bij het ministerie stil. Dit kost per maand volgens Hennis 10 miljoen euro.

Voorzitter Jean Debie van de VBM gaat zich verder beraden over de opschorting van het overleg. De minister heeft hem in het debat ,,niet gerustgesteld”. Jan Kleian van de vakbond ACOM lijkt ook niets te voelen voor snelle hervatting van het overleg. Hij twitterde: Kennelijk komt er een nieuw overleg tussen Kamer en Mindef (Defensie – red) en Minfin (Financiën – red). Nou dan wachten wij dat ook maar weer af voor wij verder praten.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. ELS VAN DIERENDONCK op

    Ik zie steeds meer vanuit de overheid dat ze geen overzicht hebben, consequenties niet nakijken. Gevolgen : kosten kosten kosten.
    Voor overheid en bedrijfsleven!

    WKR is ook zo iets. De overheid kampt met gebrek aan competentie.