Vakbonden presenteren banenplan

0

FNV, CNV en VCP presenteerden deze week een banenplan om binnen zes jaar 300.000 banen te creëren. Coalitiepartijen VVD en PvdA reageren verdeeld op de plannen.

De bonden hebben een 58 puntenplan opgesteld en willen de werkloosheid bestrijden door de lasten op arbeid te verlagen, vermogens en bedrijfswinsten hoger te belasten, ouderen korter te laten werken en te stoppen met het verhogen van de AOW-leeftijd.

Maurice Limmen, CNV Voorzitter: Het wachten op meer banen duurt gewoon te lang. Er moet wat gebeuren want teveel mensen dreigen definitief de boot te missen. Als je te lang aan de kant staat kom je niet meer aan de slag. We moeten niet morgen maar vandaag investeren in de toekomst van onze economie.

Verdeeldheid coalitie

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken vindt de voorstellen van de vakcentrales om meer werk te scheppen voor jongeren door ouderen minder te laten werken ,,geen goed idee”. De minister wees er op dat hij eerder al heeft gezegd niets te zien in arbeidstijdverkorting om de werkloosheid aan te pakken.

In het algemeen staat Asscher positief tegenover het banenplan van de bonden. Een aantal punten uit het plan zijn volgens de minister daarvan zeker bruikbaar. Hij noemde onder meer lastenverlichting op arbeid.

VVD-fractievoorzitter zei eerder in De Telegraaf dat het plan van de bonden banen vernietigt en dat het daarom een ,,idioot plan” is. Zijlstra riep coalitiepartner PvdA op niet te veel mee te gaan met de voorstellen van de bonden. ,,Als je Partij van de Arbeid heet, dan kan je niet voor dit plan zijn”, aldus de VVD-voorman.

,,Mensen die hun baan hebben verloren, willen niet horen wat er allemaal niet kan, ze willen aan het werk”, zei PvdA-leider Diederik Samsom vrijdag in een reactie op Zijlstra. ,,Het plan van de vakbonden bevat voorstellen om lasten op arbeid te verlagen, om het midden- en kleinbedrijf te stimuleren, het vakonderwijs te verbeteren en de regionale arbeidsmarkt te versterken. Dat zijn goede ideeën waar politiek en sociale partners gezamenlijk de schouders onder moeten zetten. In het belang van al die gezinnen waar nu iemand werkloos thuis op de bank zit”, aldus Samsom.

Bron: ANP

Lees ook: Werkloosheid leidt tot verdringing ongeschoolden en 55+ en Opgeleid voor werkloosheid (blog)

Lees meer over:

Over Auteur