Vakbond wil wettelijke limiet salarissen zorg

0

Uit onderzoek uitgevoerd door het Financieel Dagblad blijkt dat ook het afgelopen jaar de salarissen van ziekenhuisbestuurders ver boven de Balkenendenorm lag.

Instellingen hebben zich ook niet aan de zelf opgestelde beloningscode gehouden. Abvakabo FNV pleit daarom voor een wettelijk plafond voor topsalarissen in de zorg.

Abvakabo FNV heeft zich vorig jaar bij de invoering van de beloningscode al verzet tegen de opgenomen bedragen. Ondanks het feit dat de sector niet gebonden is aan de Balkenendenorm, zou deze toch maatgevend moeten zijn. Nu is gebleken dat bestuurders van ziekenhuizen zich ook niet gebonden voelen aan een door hen zelf opgestelde beloningscode, is het aan de overheid om een grens te stellen. Demissionair minister Klink van volksgezondheid heeft al aangegeven te streven naar wetgeving die dit mogelijk maakt, maar de invoering laat nog op zich wachten.

Wim van der Hoorn, bestuurder van Abvakabo FNV is niet verbaasd over de nieuwe cijfers. ”Ze bevestigen juist de noodzaak van normering door de overheid. Topsalarissen van ruim 350.000 euro horen niet thuis in de zorg, de Balkenendenorm van 180.000 euro is meer dan voldoende. Als op de werkvloer ieder kwartje omgedraaid moet worden, is het niet te begrijpen dat de bestuurders tonnen mee naar huis nemen.”

De blijvend hoge salarissen zijn toe te schrijven aan de toenemende marktwerking in de zorg. Ook de inzet van interim-bestuurders werkt de hoge beloningen in de hand. Volgens Abvakabo FNV moet de koppeling tussen marktwerking en salarissen echter zo snel mogelijk losgelaten worden.

Met de op handen zijnde bezuinigingen in de zorg, roept Abvakabo FNV de Tweede Kamer op om te beginnen bij het normeren van de topsalarissen. De symboolwerking die hiervan uit gaat zal de komende gesprekken met de vakbond ten goede komen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.