Vakbond wil veiligere bussen in Nijmegen

0

Busbedrijf Hermes staat op het punt onveilige bussen te kopen voor het openbaar vervoer in Nijmegen.

De bussen voldoen op meerdere punten niet aan de cao voor het ov en dat kan voor onveilige situaties zorgen, aldus vakbondbestuurster Brigitta Paas.

Volgens de bond wil Hermes, een dochter van Connexxion, 100 bussen van het merk MAN kopen. De chauffeursstoel en de voorruit voldoen volgens FNV Bondgenoten niet aan de regels. Om lastige reflecties in de voorruit te voorkomen, moet de ruit minimaal 15 graden gekanteld zijn. Dat is bij de MAN-bussen niet het geval, aldus Paas.

Een chauffeur kan het zonnescherm voorin alleen omlaag doen door eerst de bus stop te zetten. ,,Niet veilig op een drukke weg”, zegt Paas. De stoel is verder niet geschikt voor het uiteenlopende postuur van chauffeurs. Goede stoelen zijn volgens de vakbond onderdeel van de cao en belangrijk om het ziekteverzuim terug te dringen.

FNV Bondgenoten mag de bussen komen controleren na aanschaf, aldus Hermes. De bond vindt dat te laat en stapt desnoods naar de rechter om de bussen vooraf te kunnen checken.

Hermes verzorgt de komende 6 jaar het busvervoer in de regio. Dat besloot de Stadsregio Arnhem-Nijmegen in juli.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.