Vakbond opent pestloket

0

Pesten op het werk komt vaker voor dan men denkt. CNV Vakmensen wil met het nieuwe ‘Loket ongewenst gedrag’ werknemers bijstaan.

Ook wil de vakorganisatie – in overleg – een bemiddelende rol spelen op de werkvloer of naar de rechter stappen. CNV Vakmensen vindt dat iedereen met plezier zijn werk moet kunnen doen. "Ga je elke dag met buikpijn naar het werk, dan moet er iets veranderen", zegt Jaap Jongejan, voorzitter van CNV Vakmensen.

Uit eerder onderzoek van de vakbond in samenwerking met de universiteit Twente deed (2010) blijkt dat één op de drie werknemers wel eens gepest is of wordt. Jongejan: "De effecten hiervan zijn groot: stress, depressies, concentratieproblemen. Opvallend is dat mensen hier nog jaren last van kunnen hebben, ook als het pesten zelf is gestopt of zij van baan zijn veranderd. Maar sluit ook het economisch effect niet uit. Pesten leidt tot verzuim en kost de samenleving jaarlijks naar schatting 4 miljard euro per jaar."

Het start vaak met zogenaamde ‘grapjes’, maar loopt al snel uit de hand. Voorzitter Jongejan kent de verhalen: "De stagiair die, nadat hij had verteld dat hij homoseksueel is, alleen nog met homo wordt aangesproken door zijn werkgever. Of de werknemer die promotie krijgt, waarop jaloerse collega’s hem buitensluiten. Hij wordt niet meer mee gevraagd voor de lunch, krijgt negatieve opmerkingen over zijn uiterlijk…Mensen worden zo beschadigd."

CNV Vakmensen doet meer dan alleen een infolijn openen. Jongejan:"Vakbondsleden die merken dat er in hun bedrijf wordt gepest, vragen wij actie te ondernemen. Maak het bespreekbaar en kijk hoe je de situatie kunt ombuigen. Onze bestuurders kunnen aandringen op het opstellen van een pestprotocol, toegespitst op de situatie in een specifiek bedrijf."

Het loket ongewenst gedrag is op werkdagen bereikbaar van 8 tot 18 uur, telefoonnummer 030 7511045. Mensen kunnen ook mailen: loket@cnvvakmensen.nl . De telefoontjes/mailtjes worden in vertrouwen behandeld. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.