Vakbond FNV tevreden over Wet Werk en Zekerheid

0

De Wet Werk en Zekerheid doet volgens vakbond FNV waarvoor hij is bedoeld: het geeft meer zekerheid aan werknemers bij ontslag en de eerste signalen zijn er dat de wet meer vaste banen oplevert. Dat concludeert de FNV op basis van analyse van ruim 4500 ontslagdossiers en de cao-afspraken die de bond afgelopen jaar maakte.

Volgens FNV is het percentage schikkingen bij ontslag toegenomen van 65 procent naar 85 procent van het totaal aantal ontslagzaken. De gang naar de kantonrechter is afgenomen van 14 procent naar 9 procent en via het UWV van 21 procent naar 6 procent. De tijd waarin het UWV een zaak behandelt, is teruggelopen tot gemiddeld een maand.

Van-werk-naar-werk

‘Het ontslagrecht is eerlijker, simpeler en sneller geworden. Werkgevers en werknemers weten precies waar ze aan toe zijn. Er wordt meer geschikt omdat werkgevers de gang naar de rechter niet willen maken. Werkgevers zijn minder geld kwijt, maar moeten hun zaakjes wel op orde hebben; ze kunnen niet zomaar meer van mensen af zoals voorheen. Ook ligt de nadruk nu meer op van-werk-naar-werk. We moeten de wet gewoon de tijd geven zich verder te bewijzen’, schrijft FNV-vicevoorzitter Catelene Passchier in een bericht op de website van de vakbond.

Ontslagprocedure juist bemoeilijkt

Volgens arbeidsrechtsadvocaten, bedrijfsjuristen, rechters en andere vakspecialisten is de ontslagprocedure door de invoering van de WWZ juist bemoeilijkt. Dat geven zij aan in een enquête in opdracht van de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) en Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA). Als reden voor de verslechtering van de ontbindingsprocedure noemen de ondervraagden het ontbreken van de mogelijkheid ontbinding te vragen wegens verschillende onvoldragen redelijke gronden die gezamenlijk ontbinding van de arbeidsovereenkomst rechtvaardigen.

Meer lezen over dit onderwerp?

– WWZ heeft ontslagprocedure bemoeilijkt

– WWZ: geen transitievergoeding bij vervangende cao-regeling

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.