UWV: Vergrijzing blijvend probleem voor de arbeidsmarkt

6

In vrijwel alle delen van Nederland zal de vergrijzing van de bevolking gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een studie van UWV WERKbedrijf.

De vergrijzing kan regionaal en binnen sectoren tot aanzienlijke problemen leiden bij het vervullen van vacatures. Ook dreigen bedrijven kennis en ervaring te verliezen. De vergrijzing is een demografische ontwikkeling die de komende decennia aan zal houden. UWV pleit voor een regionale aanpak door bedrijfsleven, overheid en onderwijs gezamenlijk.

‘Vergrijzing en krapte’ 
In de studie ‘Vergrijzing en krapte’ brengt UWV WERKbedrijf de invloed van de vergrijzing per arbeidsmarktregio in beeld. Uit het rapport volgt dat de Nederlandse beroepsbevolking na 2015 af zal nemen als gevolg van de vergrijzing. Door de krimp zullen er minder mensen beschikbaar zijn voor werk. Tegelijk nemen de kwalitatieve eisen die werkgevers stellen aan werknemers toe. Hierdoor zal het voor werkgevers moeilijker worden om voldoende geschikt personeel te vinden. De studie laat tevens zien dat er naast de vergrijzing andere factoren een rol spelen bij het krapper worden van de arbeidsmarkt.

Limburg meest vergrijsd, Flevoland het minst 
De vergrijzing van de arbeidsmarkt doet zich het sterkst gelden in de arbeidsmarktregio’s Noord-, Midden- en Zuid-Limburg, West-Brabant en Groningen. De enige regio waar de problematiek minder speelt is Flevoland. De overheid en het onderwijs zijn het meest vergrijsd. Nu al is meer dan de helft van de werknemers in deze sectoren 45 jaar of ouder. Ook in de zorgsector zijn veel oudere werknemers werkzaam. Relatief het minst vergrijsd zijn de handel en de horeca.

Gezamenlijke aanpak in de regio 
In het rapport draagt UWV WERKbedrijf handvatten aan om te anticiperen op het te verwachten tekort aan personeel. Voorbeelden zijn het verder verhogen van de participatiegraad (bijv. ouderen, vrouwen en allochtonen), het (bij)scholen van zittend personeel en het in dienst nemen van doelgroepen die nu nauwelijks aan bod komen maar wel arbeidspotentieel vertegenwoordigen, zoals gedeeltelijk arbeidsgeschikten. Cruciaal hierbij is een regionale aanpak door bedrijfsleven, overheid en onderwijs gezamenlijk. In diverse regio’s is al sprake van dergelijke publiek-private samenwerking. Voorbeelden zijn de Taskforce Regionale Arbeidsmarkt Midden Brabant en het Platform Onderwijs Arbeidsmarkt in de Achterhoek.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Ook ik ben benieuwd als 50+ HRM mer met heel veel ervaring en ook levenservaring uit welk potje ik weer aan een baan kom ?

 2. Bart Jansen op

  Ten eerste lees je dit al jaren, maar die krapte is er nog steeds niet (45-plussers komen moeilijk aan een baan).
  Ten tweede betekent, als die krapte er dan werkelijk komt, dat werkgevers hun eisen naar beneden zullen moeten bijstellen. Of hun bedrijf sluiten.

 3. J. Schrik op

  Daarvoor is de UWV toch in het leven geroepen. Er wordt geopperd dat er mensen werken die weten hoe iemand aan het werk geholpen kan worden.

 4. Vreselijk irritant deze berichtgeving terwijl je als 50-plusser alleen nog met behoud van uitkering kauwgom van de grond mag schrapen. En het UWV wie neemt dat in vredesnaam nog
  serieus ? Dan moet je wel heel lang ergens in een gat in de grond hebben gewoond.

 5. Oei dat wordt samenwerken tussen verschillende organisaties.
  Oei hun hebben allen een eigen financieel potje. Eer samenwerking concreet tot stand komt is het eerst vechten wie dat zal betalen. ( terwijl het uiteindelijk uit die ene grote belastingpot komt die we met zijn allen vullen)

  Ben nieuwsgierig hoe lang het duurt eer ik als 45+ werkzoekende sociaal juridisch medewerkster in Noord Limburg concreet hier de voordelen van kan plukken?

 6. Goh, wat nou, eerst alle ouderen eruit schoppen om het vervolgens te gebruiken voor bv. bezuinigingsmaatregelen, of klagen????????
  Wie gelooft dat onzin nog?????????