UWV: ‘Stages beter spreiden over het jaar’

0

In het voor- en najaar is er sprake van een ‘onevenredige druk’ op stagebedrijven, constateert het UWV. Dat gaat ten koste van het aantal plekken en vermindert de kansen voor jongeren op de arbeidsmarkt. In de strijd tegen de jeugdwerkloosheid zouden stages daarom meer verspreid over het jaar georganiseerd moeten worden.

Deze boodschap brachten uitkeringsinstituut UWV en Colo, de organisatie van samenwerkende kenniscentra voor beroepsonderwijs en bedrijfsleven, dinsdag over bij demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken). Volgens het UWV en Colo blijkt dat meer dan 60 procent van de stagiairs gaat werken in het bedrijf waar stage is gelopen.

Het kabinet Balkende IV heeft in de aanpak van de jeugdwerkloosheid vooral ingezet op het onderwijs en beschikbaarheid van stages. Ondanks de economische crisis is het aantal stages en leerwerkbanen niet gedaald de afgelopen tijd. Tussen januari en april zijn meer dan 110 duizend jongeren in het mbo begonnen aan hun stage of leerbaan.

In april is ook het aantal werklozen jongeren ten opzichte van maart gedaald van 65 duizend naar bijna 62 duizend. Deze afname is echter toe te schrijven aan seizoensinvloeden. De verwachting is dat de jeugdwerkloosheid weer stijgt als de schoolverlaters van dit jaar beschikbaar komen op de arbeidsmarkt.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.