‘UWV moet flexmisbruik tegengaan’

1

Het UWV zou werkgevers voortaan geen vergunning meer mogen geven om personeel te ontslaan, als zij deze mensen vervolgens als freelancer of als ingehuurde kracht (payroller) terugnemen.

Dat stelt vakcentrale FNV, waar de afgelopen week meer dan honderd reacties binnenstroomden bij het nieuwe meldpunt over flexwerk.

De vakcentrale is vooral geschrokken van het aantal meldingen vanuit overheidsinstellingen waar ,,gesjoemeld’’ zou worden met flexwerk. Zo zouden er bij gemeenten en politie mensen zijn ontslagen, die vervolgens voor een minder contract konden terugkomen. ,,Je verwacht toch meer loyaliteit van de overheid’’, zei een woordvoerster van FNV.

De vakcentrale vindt het onterecht dat werkgevers op deze manier alle risico’s afwentelen op de individuele werknemer. ,,Flexwerkers doen hetzelfde werk voor minder geld. En tegen slechtere secundaire arbeidsvoorwaarden’’, aldus de woordvoerster.

Volgens de FNV leggen instanties hun plannen om deze overstap naar flexwerkers te maken veelal voor aan het UWV, die vervolgens een ontslagvergunning afgeeft. De vakcentrale vindt dat minister Henk Kamp van Sociale Zaken dit in het vervolg moet verbieden.

Daarnaast krijgt de vakcentrale andere klachten over ,,gesjoemel met flexwerk’’. FNV merkt steeds vaker dat bedrijven er alles aan doen om te voorkomen dat mensen een vaste aanstelling krijgen. Jaarcontracten worden keer op keer verlengd. En zodra iemand recht heeft op een vast contract, kan hij vertrekken. In sommige gevallen worden deze mensen via een uitzendbureau weer ingehuurd.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius zei vorige week al in haar nieuwjaarstoespraak dat flexwerk voor werknemers altijd een keuze zou moeten zijn. Volgens de vakcentrale is dat voor zes op de tien nu niet het geval. ,,De balans is zoek’’, zei Jongerius. ,,Werkgevers wentelen nu te gemakkelijk hun risico’s af op de individuele flexwerker.’’

Lees ook:
> Meer WIA-uitkeringen voor flexwerkers
> Aantal flexibele arbeidscontracten in het onderwijs groeit

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. het UWV als uitvoeringsvehikel van dit kabinet zou misbruik van flexwerkers moeten tegengaan?? De FNV maar ook dit kabinet zijn al begonnen met hun politieke spelletjes. En dat alles over de rug van…….de flexwerker!