UWV: meer jongeren zonder werk

8

Het aantal jongeren dat bij UWV geregistreerd staat als werkzoekend, is ten opzichte van vorig jaar met zes duizend gestegen. Op dit moment staan ruim 55 duizend jongeren tot 27 jaar geregistreerd als werkzoekend.

Dat blijkt uit de Basiscijfers Jeugd die het UWV samen met SBB uitbrengt. Niet alle werkzoekende jongeren staan bij de instantie geregistreerd. Als jongeren geen uitkering ontvangen, hoeven zij zich niet in te schrijven.

Regionale verschillen. 

Er zijn grote verschillen zichtbaar tussen regio’s. Van de dertig arbeidsmarktregio’s, daalde in vier het aantal geregistreerde werkzoekende jongeren. In Groot Amsterdam en Zuid-Gelderland was sprake van de grootste daling. Vooral in Groningen, Noordoost-Brabant en Midden-Holland steeg het aantal werkzoekende jongeren.

Leerbaan 

Ten opzichte van vorig jaar begonnen 15 duizend minder jongeren aan een stage of leerbaan in de eerste acht maanden van dit jaar. Er zijn 205 duizend mbo-studenten gestart met een leerbaan of stage in deze periode.

Extra plaatsen

Om jongeren nog voldoende leerplekken te kunnen bieden zijn er verschillende initiatieven gestart door bedrijven, kenniscentra en scholen. Zo creeërde kenniscentrum Calibris 40 extra stageplaatsen voor doktersassistent, en loopt in Twente ene project waarmee 50 schoolverlaters die nog geen werk hebben, behouden blijven voor de sector techniek.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

8 reacties

 1. oudere werkloze die zich suf solliciteert op

  Meer jongeren zonder werk, maar even zoveel ouderen komen op straat te staan! En echt netjes worden met mensen die 40 jaar en meer gewerkt hebben niet omgegaan. Ze komen na meer dan 40 jaar gewerkt te hebben na de ww-periode zonder welke uitkering dan ook. Moeten zich dus geheel afhankelijk maken van de partners/mensen die nog thuis wonen! Stank voor dank! Men automatiseert zich kapot, maar vergeet dat machines geen premies afdragen. Daartegen over moeten steeds meer mensen (die de dupe worden van deze machines) uit die pot mee eten. Daar hoef je toch geen econoom voor te zijn om dat te snappen?!? Gek dat economen, politiek en vakbonden dat niet hebben zien gebeuren! Ik ben dus zo iemand die 43 jaar gewerkt heeft en nu de hand op moet houden bij mijn partner die ook al 45 jaar werkt! Stank voor dank! De VUT-premie die wij beiden betaald hebben was voor de generatie voor ons! het pensioen? Weet u het weet ik het! En eh… wij gingen niet 3x in de week uit, zoals de jongeren! Wij hadden en hebben niet de duurste smart telefoons. Wij hebben leren sparen en daar worden we nu voor gestraft! Laat dat ook gezegd zijn! De jeugd heeft de toekomst, zeker! Maar… er zit ook een andere kant: de welvaart van tot voor kort, hebben ze aan onze generatie(s) te danken!

 2. Ouder iemand die ook met ontslag bedreigd wordt op

  Dat wat deze oudere werkloze in beeld brengt, is nu precies wat er aan de hand is!
  Ik wens deze meneer/mevrouw (en al die ouderen die dit ook overkomen is) veel sterkte!
  Mijzelf incluis! Hoezo langer doorwerken, wanneer er meteen gejammerd wordt dat jongeren niet aan de slag komen?

 3. Dan te denken dat mensen in de ziektewet, die willen werken maar niet geholpen worden door het UWV.
  Nee, er is werk genoeg, plus 200 andere sollicitanten.

 4. D.G. Verhagen op

  Ik zeg, cre?er duobanen. Ouderen blijven aan het werk en jongeren kunnen de arbeidsmarkt makkelijker betreden. Misschien is het oude gildesysteem wel de oplossing. Breng generaties bij elkaar, laat ze samenwerken en van elkaar leren.

  De inrichting hiervan zal echter nog wat denkwerk behoeven. Ik denk echter dat het een stap in de goede richting is zeker met het oog op de naderende vergrijzing en de huidige situatie waarbij ouderen (45+) ontslagen worden en moeilijk tot niet aan een nieuwe baan komen.

 5. Ouder iemand die ook al meer dan 40 jaar werkt. op

  Het is inderdaad schandalig zoals er met de oudere werkloze omgegaan wordt!
  Regeren is vooruit zien zeggen ze. Dan heeft onze regering(en) niet vooruit gekeken en daar voor worden wij nu gestraft.Want voor jaren terug werden mensen op hun 55ste met de VUT gestuurd tegen 100% salaris!
  Afgestudeerde onderwijzeressen/onderwijzers lopen thuis of werken in supermarkt e.d. terwijl de oudere meesters en juffen graag met (vervroegd) pensioen zouden willen gaan! Waar is onze regering mee bezig???? Ik begrijp er niets meer van.
  Heel veel sterkte voor alle werklozen die hetzelfde is overkomen als de meneer/mevrouw hierboven.

 6. Ik denk inderdaad dat we de werkeloosheid niet moeten benaderen als in ‘jongeren’ en ‘ouderen’ maar als integraal maatschappelijk probleem. Er dient een visie ontwikkeld te worden om dit aan te pakken; jongeren krijgen geen stages omdat onderwijsinstellingen van werkgevers eisen dat ze Ecabo gecertificeerd zijn..geen enkele garantie voor een goede stage overigens en veel bedrijven hebben dit certificaat niet, maar willen best een stage aanbieden; gemiste kans! Daarnaast moeten we inderdaad een nadenken over een gilde-systeem; dit is al vaker geopperd en met de toenemende vergrijzing en ontgroening zullen we elke arbeidskracht hard nodig hebben als de economie weer een beetje aantrekt. dan ontstaat er een gigantische schaarste aan geschikt personeel, terwijl er een grote groep mensen welwillend is, maar noodgedwongen aan de kant staaT; zeker de ervaren groep moet binnenboord gehouden worden.