UWV laat jonge werklozen elkaar helpen

0

Het UWV wil meer dan honderd jonge werklozen zonder werkervaring aanstellen als trainee.

De uitkeringsinstantie bindt zo de strijd aan tegen werkloosheid onder jongeren. Die kunnen vanaf maandag solliciteren, aldus het UWV.

Het is de tweede keer dat het UWV met deze aanpak jongeren zonder werkervaring aan de bak helpt. Het afgelopen jaar leidde de instantie een groep van tweehonderd werkloze jongeren op tot junior-werkcoach.

Van hen is inmiddels een kwart uitgestroomd naar een andere baan, lichtte een woordvoerster van het UWV toe. ,,Ze hebben goede werkervaring opgedaan en een relevant netwerk opgebouwd. Ze vonden bijvoorbeeld werk bij een regionale omroep en bij de reclassering.” De rest van de jongeren uit de eerste lichting rondt het traineeship later deze zomer af.

De jongeren moeten hun leeftijdsgenoten ondersteunen bij het vinden van een baan of een opleiding. Directeur van UWV Werkbedrijf André Timmermans is tevreden over de resultaten tot nu toe. ,,De trainees hebben veel nieuwe ideeën bedacht en uitgevoerd om jongeren verder te helpen op de arbeidsmarkt. Vaak hebben ze hierbij gebruik gemaakt van nieuwe media.”

Het programma is onderdeel van het vorig jaar gelanceerde Actieplan Jeugdwerkloosheid van het ministerie van Sociale Zaken. Vorig jaar was er een run op de opleidingsplaatsen: dertienhonderd kandidaten meldden zich aan.

Volgens Timmermans heeft het UWV door de nieuwe aanpak meer werkzoekende en studerende jongeren bereikt. ,,De nieuwe lichting trainees zal vol aan de bak moeten. Na de zomer gaan duizenden schoolverlaters de arbeidsmarkt op.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.