UWV kan miljoenenclaim van tuinders tegemoet zien

0

Uitkeringsinstantie UWV kan een schadevergoeding tegemoet zien van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO, nu een rechter de bond voor tuinders in het gelijk heeft gesteld.

 

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie ZLTO claimt een schadevergoeding van het UWV dat volgens de bond 150 tuinders heeft gedupeerd door geen werkvergunningen meer te verstrekken aan arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. De schade zou “zeker” in de miljoenen lopen, aldus de ZLTO in het Financieele Dagblad.

Uitspraak rechter
De Haagse bestuursrechter heeft onlangs in een voorlopige voorziening geoordeeld dat zestien tuinders weer Roemenen en Bulgaren aan het werk mogen zetten. De tuinders hadden een zaak tegen het UWV aangespannen toen de instantie besloot, op last van minister Kamp, per 1 juli geen tewerkstellingsvergunningen meer toe te kennen aan werknemers uit Roemenië en Bulgarije. De rechter was echter van mening dat UWV niet voldoende kan aantonen dat er genoeg werklozen beschikbaar zijn om onder meer de pluk van aardbeien uit te voeren. De bestuursrechter: “Het bestreden besluit is niet voldoende zorgvuldig voorbereid, ontbeert een draagkrachtige motivering ontbeen in strijd is met het vertrouwensbeginsel en het beginsel van een evenredige belangenafweging zodat ernstig rekening gehouden moet worden met de mogelijkheid dat het besluit in bezwaar niet in stand zal kunnen blijven.

‘Genoeg werkzoekenden’
Kamp argumenteerde eerder dat er genoeg werkzoekenden in Nederland te vinden waren voor het werk, en ook in EU-landen als Polen, Hongarije en Slowakije. Voor werknemers uit die landen is geen tewerkstellingsvergunning nodig. De grenzen voor Roemenen en Bulgaren gaan overigens uiterlijk per 2014 ook open. ZLTO hoopt nu tot die tijd met het ministerie afspraken te kunnen maken over hun tewerkstelling in Nederland, aldus het FD.

Lees ook
‘Combineer inhuren van Roemenen en werklozen’
LTO breekt overleg over werkvergunningen af
Tuinders dagen Kamp over werkvergunningen
Minder werkvergunningen Roemenen en Bulgaren

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.