UWV in actie voor oudere werkzoekenden

5

Werkgevers moeten bij het werven van hun personeel meer aandacht besteden aan de talenten en ervaringen van werkzoekende 55-plussers.

UWV, de instantie die onder meer de WW uitvoert, gaat daar in november op aandringen bij bedrijven en organisaties.

Met de Actiemaand 55-plus wil UWV proberen de kansen van ouderen op de arbeidsmarkt te vergroten. Er komen diverse bijeenkomsten waar werkgevers en werkzoekenden elkaar ontmoeten. Het startsein werd vrijdag gegeven met een bijeenkomst in Helmond.

Directeur André Timmermans van de divisie WERKbedrijf van UWV onderstreept dat 55-plussers het bijzonder lastig hebben op de arbeidsmarkt. ‘Ze verliezen minder snel hun baan, maar als ze werkloos raken is de kans om lang werkzoekend te blijven aanzienlijk.’

Het aantal 55-plussers met een werkloosheidsuitkering is het afgelopen jaar met 13.000 gestegen tot 80.000. Van de langdurig werklozen met een WW-uitkering is ruim 40 procent 55 jaar of ouder.

UWV organiseert sinds 2010 netwerkgroepen van 55-plussers. Onder begeleiding van een werkcoach van UWV wisselen zij onder meer ervaringen uit en volgen ze workshops.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Vooral door te beginnen met het serieus nemen van deze kandidaten die bij het UWV zelf solliciteren! Want aan de ene kant bv werkloze mensen wel verplichten om met behoud van uitkering passende arbeid te bieden en aan de andere kant mensen af te wijzen omdat ze overgekwalificeerd zijn is de rol die UWV is toebedeeld onwaardig.

 2. Dit grote aantal werklozen van boven de 55 jaar is nog maar het topje van de ijsberg. Met de aangekondigde versoepeling van het ontslagrecht zal dit aantal nog veel groter worden.Leuk streven van het UWV, doch zal in de praktijk van de huidige maatschappelijke moraal niet erg kansrijk blijken te zijn.
  Er zijn zelfs ook al 55000 werkzoekenden van onder de 27 jaar die nog geen baan hebben.
  Er zal nog veel (dwangmatig) moeten veranderen voordat werkgevers 55+ gaan aannemen.

 3. Helaas leven we in een zeer paradoxale tijd: aan de ene kant langer doorwerken aan de andere kant moeten er veel werknemers uit als gevolg van het verlies van arbeidsplaatsen door de bezuinigingen

 4. Het UWV slaat hier de plank totaal mee mis.
  Opnieuw bevestigd het UWV dat het totaal geen weet heeft van wat er daadwerkelijk op de arbeidsmarkt nu aan de hand is.
  Inmiddels is 40+ al de doelgroep die extra aandacht nodig heeft. Nu selecteren op 55 jaar is mijn inziens zeer onrealistisch.

 5. Nicole Lempsink op

  Het UWV doet zeer weinig aan begeleiding mbt 55 plussers Men neemt totaal geen initiatief,controleert niet ,weet nergens antwoord op Ze zijn blij dat uiteindelijk de uitkering stopt ,dan valt men overal buiten en kan het mooi zelf uitzoeken Bern benieuwd of het UWV inmiddels op de hoogte is van wat er speelt op de arbeidsmarkt