UWV helpt tuinders met zoeken personeel

0

Het ministerie van Sociale Zaken en de uitkeringsinstantie UWV gaan tuinders helpen met het zoeken naar geschikt personeel voor onder meer het plukken van aardbeien.

Dat is de uitkomst van een gesprek dat de Landelijke Tuinbouworganisatie (LTO) maandag heeft gevoerd op het ministerie van Sociale Zaken.

De tuinders zijn boos omdat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) pas in het uiterste geval werkvergunningen wil afgeven aan Roemenen en Bulgaren voor seizoenswerk bij vooral boom- en aardbeienkwekers in West-Brabant. Volgens Kamp zijn er genoeg andere mensen beschikbaar om dat werk te doen, zoals werklozen met een uitkering of Polen en andere Oost-Europeanen die hier al zijn.

LTO en het ministerie hebben afgesproken dat ze tot 1 juli ,,gezamenlijk een maximale inspanning leveren om knelpunten op te lossen”, aldus een woordvoerder. Na die datum wordt het zoeken naar geschikt personeel weer een verantwoordelijkheid van de ondernemers zelf.

Tuinders verenigd in de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisaties (ZLTO), hadden de Staat en het UWV eerder voor de rechter gedaagd om de kwestie. Maar de rechtbank verklaarde de zaak vrijdag niet-ontvankelijk omdat de procederende partijen geen eigen belang bij de zaak hebben, hetgeen verplicht is.

Na de uitspraak van de rechter had Kamp de tuinders uitgenodigd om op het ministerie te komen praten over de problemen. Afgesproken is dat UWV en LTO samen uitzendbureaus benaderen.

Sommige bedrijven maken al jaren gebruik van een vaste groep Roemenen of Bulgaren. Opeens andere werknemers in dienst nemen kan duurder zijn, bijvoorbeeld omdat arbeiders minder ervaren zijn en omdat kosten moeten worden gemaakt voor uitzendbureaus.

LTO gaat polsen of de gemaakte afspraken met Sociale Zaken betekenen dat bedrijven in grote financiële problemen kunnen komen. Rapportage hierover kan de organisatie begin volgende week uitbrengen, als er weer een afspraak gepland staat met Sociale Zaken. LTO voorspelt dat uitzendkrachten tientallen procenten duurder uitvallen. Als alternatief heeft LTO inmiddels stappen gezet om Hongaren naar Nederland te halen voor het werk.

De LTO is gematigd tevreden over de uitkomst van het gesprek. De organisatie is blij dat de problemen worden erkend. Op een bijeenkomst in Etten-Leur besloten de getroffen tuinders maandagavond om juridische stappen individueel voort te zetten.

Lees ook:
> Voorbeeldcontract LTO voor uitzendwerk

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.