UWV: 55-plusser komt amper aan baan

20

Wanneer 55-plussers hun baan kwijtraken, is het perspectief op een nieuwe baan zeer ongunstig. Dit stelt het UWV.

Van de 686.000 vacatures die de laatste twaalf maanden zijn vervuld was het aandeel 45-plussers 10 procent en het aandeel 55-plussers slechts 2 procent. Ouderen blijven langer werkloos dan jongeren en doen een groot beroep op de werkloosheidsuitkeringen. Dit alles staat in het UWV Kennisverslag ‘ouderen op de arbeidsmarkt’.

UWV databank grossiert in 55-plussers
“De klantpopulatie van UWV bestaat op dit moment al voor een groot deel uit 55-plussers: van de WAO/WIA-gerechtigden is de helft 55 jaar of ouder, van de langdurig werklozen met een WW uitkering is dat meer dan 40 procent,” aldus de UWV.

Nauwelijks in beeld
Oudere werklozen zijn, volgens het UWV, nauwelijks in beeld bij werkgever. “Werkgevers worden in hun aannamebeleid nog steeds geleid door negatieve beelden over de vaardigheden en productiviteit van ouderen. Ouderen sturen vaak sollicitatiebrieven, maar worden minder vaak uitgenodigd op een sollicitatiegesprek dan jongere werkzoekenden.”

Stijging aandeel werkende 55-plussers
Voor de werkende 55-plussers ziet het leven er een stuk zonniger uit. Werkende 55-plussers hebben een goede positie op de arbeidsmarkt. Zo hebben negen van de tien werkende ouderen een vast contract en lopen ze minder risico om werkloos te worden dan jongeren. Het aandeel werkende 55-plussers is de afgelopen jaren flink gestegen van 34 procent in 2000 tot 49 procent in 2010. Het UWV stelt dat dit percentage de komende jaren verder zal toenemen, vooral omdat meer vrouwen blijven werken, maar ook omdat uittreedroutes minder aantrekkelijk zijn gemaakt. De toename van het aantal ouderen op de arbeidsmarkt is positief, maar heeft ook gevolgen voor de sociale zekerheid. 55-plussers die hun baan kwijtraken, komen heel moeilijk weer aan werk.

Invloed op de WIA
Het ouder worden van de beroepsbevolking werkt door op de instroom in de arbeidsongeschiktheidsuitkering WIA, aldus het UWV. “Dat komt doordat de verhouding van het aantal WIA-aanvragen ten opzichte van het aantal verzekerden bij ouderen twee keer zo hoog is als gemiddeld. Meer ouderen op de arbeidsmarkt zorgt ook bij een gelijkblijvend percentage WIA-aanvragen voor meer WIA-aanvragen. Wij zien dat het percentage WIA-aanvragen de afgelopen drie jaar vooral bij de 55-plussers is gestegen.”

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

20 reacties

 1. Ja dames en heren P&O’ers wat doen we hier aan? ik ben ook zo’n 50+ dit nog graag wil maar niet aan de bak kom als salarisadministrateur.

 2. jan weemering op

  Hier ligt een mooie taak voor minister de jager, om bijvoorbeeld de werkgeverslasten voor een 55+ er te halveren of desnoods af te schaffen, ipv van griekenland te spekken waar je al ver voor die leeftijd met pensioen bent. zodra het financieel aantrekkelijk wordt voor en werkgever, dan komt deze vanzelf wel

 3. Wat we hieraan doen? Niet naar de leeftijd kijken bij de selectie, dat doe ik. als P&O’er, hieraan. En zo loopt er sinds dit jaar een 60er bij ons rond!

 4. Die alinea over de WIA schrikt werkgevers ook af, lijkt me. Het zou fijn zijn als meer bekend was over die oudere WIA’ers. Wellicht zijn dat vooral mensen met zogeheten zware beroepen. Ik kan me moeilijk voorstellen dat een salarisadministrateur meer kans heeft om in de WIA te belanden zodra hij de 50 heeft gepasseerd! Werkgevers, denk aan alle voordelen: geen zwanger-/ouderschapsverlof, minder stress over balans werk/priv? en zo kan ik er nog wel een paar bedenken!

 5. Marjolein Hins op

  Ik zou het zo fijn vinden als we buiten onze bestaande kaders gaan denken en onszelf uit hokjes halen. Deze leeftijdsgrenzen zijn in de vorige eeuw ontstaan en in de vorige systeemperiode, de mens is tegenwoordig veel vitaler…. in alles en de maatschappij is veranderd en we staan op het punt een nieuwe fase van ons bestaan in te gaan met onze samenleving, en daar hoort een nieuw systeem en anders naar de wereld kijken bij.
  We kijken we wel vaak naar het halflege ipv halfvolle glas en benaderen vanuit problemen/ ‘ja maar’ ipv uit oplossingen / ‘ja en’ (alleen de kop boven dit artikel beinvloedt al in negatief over onszelf en anderen denken). Zelf ben ik dit jaar tot de groep ‘ouderen’ toegetreden qua leeftijd, joepie ik ben 46 geworden. Nou, ik kan je zeggen, ik ben vitaler dan ooit en begin het leven net te begrijpen. Dus ik zou het zo fijn vinden als we gewoon mensen gaan beoordelen op WIE ZE ZIJN EN WAT WE WEL KUNNEN ipv hoe oud ze zijn of welk ander label we er dan ook aan hangen en gaan invullen voor elkaar wat dat allemaal voor een problemen gaat opleveren, terwijl we de persoon in kwestie nog niet eens kennen….. Raar toch wat we nu vaak doen?? Is allemaal vanuit regels en aannames ipv vanuit werkelijk beoordelen en met gevoel voor elkaar.

  We hebben met elkaar een mooie uitdaging de komende jaren om een leefbare samenleving te creeren. En dit is wel het minste dat we onszelf cadeau kunnen doen. En P&O is de geschikte plek in het bedrijf om dit nieuwe geluid vanuit verder te brengen.

  Als elke P&O-er zo naar de wereld keek en dit gaat uitdragen….. dan gaan we vast met elkaar anders naar de mensen in onze samenleving kijken die op dat moment, om welke reden dan ook, geen baan hebben.
  Dus, dames en heren, ik nodig u van harte uit om te helpen de perceptie om te buigen in uw organisatie! Mijn dank heeft u dan in elk geval al te pakken 🙂

 6. Marjolein Hins op

  En oja, mijn moeder is 71 en die werkt nog steeds met heel veel plezier en in een goede baan waar zij voor haar werkgever veel waarde toevoegt.
  Hierdoor staat zij volop in de maatschappij en leidt haar eigen leven, is voor ons ook heel fijn om te zien als kinderen en familie en kost de maatschappij verder niks extra’s…..

 7. Waarom te koop lopen met je leeftijd? IK ben zo’n WIA-er, zelfs 59+, en op zoek naar passend werk. Ik heb een resumee waar mijn leeftijd niet op staat, maar wel wat ik aan te bieden heb. Soms wordt ook mijn CV opgevraagd en op de allerlaatste regel staat mijn geboortedatum. Veel mensen die W&S doen, lezen helemaal niet zo ver. Zij nodigen uit basis van kwaliteiten en passend bij de functie. Vaak genoeg was men verrast zo’n “ouwetje” op gesprek te krijgen en bleek dit toaal geen bezwaar. Gebruik je senioriteit als wapen, niet als als strop om jezelf in te hangen!

 8. Roma Colle op

  Help!!
  Ik ben ook 55+ .Na 27 dienstjaren raak ik binnenkort mijn baan kwijt, waar ik nog steeds met veel plezier werkt.

 9. Marl?nbe Langbroek-Claessen op

  @Marjolein, helemaal eens met jouw reactie. @Arie, super hoe jij je weg hebt weten te vinden en vooroordelen weet te omzeilen.
  De cijfers van UWV zijn wel veelbetekenend. Overigens merk ik in mijn outplacementtrajecten dat het vijftigplussers wel lukt om aan het werk te komen. Maar eigenlijk is dat nooit door traditioneel solliciteren en schrijven van een sollicitatiebrief. Zorgen dat je als persoon met je kwaliteiten ergens binnen komt. En maak gebruik van “deuropeners”. Dus netwerken i.p.v. traditioneel solliciteren. De leeftijd doet er dan minder toe.

 10. M.C. Romer op

  Ook uw artikel ontsnapt niet aan vooringenomen beeldvorming. Kijk eens naar de foto, die u erbij plaatst. Dit lijken mij eerder 70+ mensen op vakantie dan vitale 55+ ers op zoek naar een nieuwe uitdaging 🙂

 11. M. Janssen op

  Ik mis eigenlijk wat nuance in deze discussie. Als P&O’er geef ik persoonlijk de voorkeur aan de persoon die het beste past in de functie, en dat kan net zo een 55+er zijn. Echter is de verdeling binnen ons bedrijf zodanig dat een grote groep werknemers begint te vergrijzen. Als we dan een oudere werknemer aannemen dan hoort deze ook bij de groep die over niet al te lange tijd zijn kennis meeneemt als hij met pensioen gaat… Wij hebben op verschillende posities juist wat jongere mensen nodig om van de huidige oudere collega’s te leren.

 12. Wat ik eigenlijk in de discussie mis is het gegeven dat leeftijdsdiscriminatie strafbaar is en in sommige commentaren zelfs word vergoelijkt. Een tweede is, en het artikel bevestigd hetgeen waar niet alleen de politiek, maar ook het bedrijfsleven de koppen voor in het zand aan het steken is, dat er in die groep 50-55+ genoeg potentieel zal blijken te zitten om de huidige tekorten op te kunnen vangen.

  Momenteel krijg ik kromme tenen als ik de waslijst aan vacatures langs zie komen waar HR en W&S overduidelijk aan meewerken, dat de jonge WO-er van 23 met 5 jaar relevante ervaring wordt gezocht die domweg niet bestaat. Ik denk dat dit wellicht een wake up call zou moeten kunnen zijn eens in die vijver te duiken en verrast te staan wat voor stabiel personeel daar nog te vinden zal zijn.

  Lees: Stabiel zonder al te overdreven pretenties en wensen.

 13. M. Willekens op

  De gemiddelde werkgever is nog steeds op zoek naar de gezonde jongeman met blauwe ogen van gemiddeld 35-40 jaar met vrouw en twee kinderen die alleen maar full time wil werken. Deze jongeman echter is ook naar 3-4 jaar weer toe aan een volgende baan elders. Weg kennis en vaardigheden. Hij wordt weer opgevolgd door een andere jongeman van dezelfde signatuur. L’histoire se repete. Hoezo geen continuiteit als 50+ plussers worden aangenomen? Zij hebben nog een arbeidszaam leven voor zich van minstens 17 jaar voor de boeg, dat is bijna 25% van een arbeidsleven. Ook onze beroepsgroep maakt zich daaraan schuldig.

 14. Michiel R?ben op

  Hallo, ik probeer het maar even via dit netwerkgesprek daar ik zag dat er direct gereageerd werd op de adminitstrateur.

  Als dynamisch grafisch ontwerper probeer ik weer aan het werk te komen. Dit gaat niet zo als ik het verwachte. De laatste 22 jaar enorm veel plezier gehad aan mijn vak maar ons vak meerkt als eerste dat er iets gebeurt in de markt en het laatste dat het weer goed gaat in de markt. Ik ga dus gewoon mijzelf met al mijn skills en dat zijn er behoorlijk veel aanbieden als allround werknemer. Ik ben technisch behoorlijk sterk, heb mijn eigen schuur en openhaardhout afdak recentelijk gemaakt, kan schilderen en kleine elektrische reparaties uitvoeren. Haal regelmattig mijn computer uit elkaar. En ben bijzonder flexibel. Leeftijd met deze kundigheden praten we daar toch niet over… Ben direct inzetbaar en voor langere of kortere tijd. Ben recentelijk nog bijgeschoold met een cursus HTML, Flash en webdesign dus echt een duizendpoot.

  Het is natuurlijk niet netjes dat ik deze oproep hier plaats maar zelfs met vele vaardigheden lijk ik er niet in te slagen om weer aan het werk te komen.

  Kun je via de wet regelen dat oudere werknemers weer aan het werk komen? Ja, ik denk van wel maar het zou beter zijn dat de werkgevers zelf hun taak gaan zien van evenwichtig arbeidsverdelings beleid. We dragen met zijn allen liever bij dan dat we onze handen ophouden.

 15. R. van Kampen op

  Iedereen komt moeilijk aan een baan. De oorzaken zijn velerlei. Wat betreft 55 plussers: twee jaar geleden voor mijn werkgever naar het hoofdkantoor in Londen geweest. Daar werkten alleen maar 55 plussers, behalve dan de secretaress en de ICT jongen. Hoe zou dat nou komen?

 16. Ook ik ben na een reorganizatie als 55 plusser al een Jaar op zoek naar een baan, ben het thuiszitten echt zat!
  Nu via dit bericht maar ook eens proberen, ik ben sportief energiek en handig zoek werk als magazijnmedewerker, bezorger of klusjesman,voor 2 of 5 daagse werkweek, en mensen hier allemaal op dit forum ,Blijf proberen al is het zeer moeilijk .

  Succes en groet Cor

 17. ik ben als 55+ al ruim 3 jaar werkloos,ik zou ook graag weer aan de bak willen,maar wat krijg je te horen,meneer u past niet in ons profiel,dus ik ben te oud en dat mogen ze niet zeggen,ik vind dit pure discriminatie,en het uwv doet helemaal niks,je mag je af en toe melden ja maar o wee als je ff iets verkeerd doet,dan weten ze je te vinden

 18. Volgens mij zijn er steeds meer werkgevers (maar nogsteeds te weinig!) die de voordelen van deze doelgroep zien op gebied van expertise en flexibiliteit maar uit kostenoverweging.

  Ik mag dagelijks 65plussers aan het werk helpen en word gelukkig elke dag weer verrast door het feit dat ondernemers zich meer in deze materie verdiepen…