Uitzendbureau belicht voordelen oudere werknemers

2

Hoewel de komende jaren al het beschikbare arbeidspotentieel nodig zal zijn om de vergrijzing op te vangen, blijkt dat oudere werkzoekenden nog steeds moeilijk hun weg naar werk vinden.

Vooroordelen oudere werknemers blijven hardnekkig
Momenteel zijn dat er 150.000 en dat aantal is stijgende. CBS onderzoek toont aan dat een 50 plusser gemiddeld twee keer zo lang werkloos is als iemand onder deze leeftijdsgrens. Hardnekkige vooroordelen zitten een objectieve beoordeling nog steeds in de weg: oudere werknemers zouden duurder, vaker ziek en minder productief zijn. Deze kwalificaties worden ongenuanceerd toegekend, waarbij wordt vergeten dat een ervaren arbeidskracht veel positieve eigenschappen meebrengt. Via radio, televisie, internet en bijeenkomsten gaat uitzendorganisatie Tempo-Team  de achtergestelde positie van de oudere werkzoekende ter discussie stellen. Centraal thema hierbij: oudere werknemers, van vooroordelen naar voordelen.

We worden ouder, vitaler en willen ook langer doorwerken. Tegelijk worden werknemers van 45+ al snel als oud en daarmee ‘over de top’ gekwalificeerd. Suzanne Jungjohann, Directeur Human Resources bij Tempo-Team: “Dit achterhaalde denken moet  veranderen. Het is toch bizar dat je op de helft van je werkbare leven al een soort van stempel opgeplakt krijgt? Deze tweede helft van je werkbare leven ben je waardevoller, juist vanwege je ruime ervaring en opgebouwde kennis.”

De bereidheid om door te werken tot het 65ste levensjaar groeit ook. Jan Fekke Ybema, senior onderzoeker bij TNO: “En die bereidheid wordt ook steeds groter. Zaken als VUT en prepensioen zijn niet meer van deze tijd. Werknemers moeten zich rond hun 50ste gaan afvragen: wat wil ik later worden?”

Tempo-Team gaat bij bedrijven de dialoog opstarten en de echte feiten en cijfers over oudere werkzoekenden en werknemers toelichten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het salaris na het 45ste jaar in de regel nog maar marginaal stijgt. Het inkomensverschil tussen de categorie 35 – 45 jaar en 45+ is klein. Uit cijfers blijkt ook dat oudere werknemers niet vaker ziek zijn. Ze zijn incidenteel wel langer ziek. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goed werkklimaat en goede verzuimbegeleiding. Voor wat de productiviteit betreft, het is nooit aangetoond dat oudere werknemers daar laag op scoren. Recent buitenlands (Duitsland) onderzoek toont aan dat oudere werknemers juist productiever zijn dan jongere. Door hun ervaring weten ze situaties direct goed in te schatten en werken daarom effectief.

Hoog tijd dat de echte feiten onder ogen worden gezien
Jungjohann: “Het is nu echt tijd om oudere werknemers op hun juiste waarde te beoordelen. Hun kennis en expertise is zeer waardevol. We gaan bij het aanbieden van kandidaten daarom ook zo veel mogelijk een leeftijdsmix van kandidaten presenteren. Het gaat er tenslotte om wat mensen kunnen, willen en bijdragen aan een team, niet om hoe oud ze zijn. En ik nodig zowel werkgevers als werknemers uit om de site Blijfbezig.nl te bezoeken. Daar staan negen stellingen over arbeidsparticipatie van 45+ers waarop bezoekers kunnen reageren. Het is echt belangrijk dat dit actuele HR-thema hoog op de agenda komt, we de echte feiten onder ogen zien en daar vervolgens naar gaan handelen”.

Klik hier om de YouTube-video over vooroordelen 45plussers te bekijken.

Lees ook:
> Veranderende arbeidsverhoudingen onderbelicht
> Vergrijzing dwingt tot aanpassing HRM-beleid
> Getrainde ouderen minder vaak ontslagen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik weet niet waar al die “waarheden” vandaan komen maar er is een verschil van willen doorwerken of moeten doorwerken, en van dat laatste is volgens mij sprake(daarnaast zullen er echt wel mensen zijn die willen doorwerken, nou die mogen van mij). Als je alle faciliteiten wegneemt en alles soberder maakt dan zullen de mensen wel door moeten weken en is er dus geen sprake van een vrijwillige keuze, nee je wordt zelfs gedwongen om door te werken, en waarvoor oja voor de hobbies die de elite heeft want ja die mogen en kunnen echt niet met minder. Maar voor de gewone man is er echt, en neem dat nu maar van mij aan, echt geen andere keuze dan doorwerken tot je erbij neervalt. O ja nog een ander fabeltje is dat werkende mensen gelukkiger zijn dan niet werken is ook zo’n mooie dooddoener. Ja ik zou ook niet gelukkig zijn als ik niet gewoon door kon leven, en het alleen met een AOW moet doen. Maar als ik ergens op een moment 80% van mijn salaris krijg dan moet je eens zien wie er gelukkig is. Maar ach als ik dat zou krijgen dan staat de belasting weer op de stoep want daar hebben ze daarboven in Den Haag ook al rekening mee gehouden want alles wat je eerder stopt met werken dan je 66ste betaal je over alles wat je krijgt meer belasting, oh fijn toch. Dus van een vrije keuze is geen sprake.

  2. nicole pulleman op

    Ik ben het met het artikel eens. De ervaring leert dat rijpere medewerkers effectiever kunnen werken dan jongeren vanwege de werkervaring en het snel kunnen doorzien van situaties. Inderdaad moeten uitkeringen versobert worden. Een financiele prikkel stimuleert de werknemers. Daarnaast speelt het m.i. een rol dat werkgevers zich niet van hun beste kant hebben laten zien t.a.v. het aannemen van rijpere werknemers. Er zijn namelijk genoeg financiele voordelen vanuit fiscus en UWV waar een werkgever een beroep kan doen. DE vraag rijst of de werkgever dus gewoon niet wil of zich niet goed laat adviseren. We zullen met zijn allen naar arbeidsparticipatie moeten dus
    (potentiele) werknemer maar ook de werkgever. Ik vind het initiatief van tempo team prima en wat mij betreft mag het allemaal nog flink worden aangescherpt.