Uittocht van wetenschappers uit Spanje

0

Spanje ziet een uittocht van wetenschappers, omdat de overheid fors bezuinigt op onderzoek. Het overheidsbudget voor onderzoek en ontwikkeling is tussen 2009 en 2011 met ruim een miljard euro verlaagd.

De nieuwe premier wil het nog eens 600 miljoen euro verminderen.

,,De ‘braindrain’ is begonnen”, zei Salce Elvira Gomez, secretaris voor onderzoek en ontwikkeling van Spanje’s grootste vakbond CCOO. ,,Onderzoekers beëindigen een project en gaan weg. We spreken over duizenden wetenschappers.”

Spaanse wetenschappers hebben een open brief gestuurd aan de regering. Ze waarschuwen daarin dat het tientallen jaren kan duren voordat het onderzoeksniveau zich herstelt. De vorming van een kenniseconomie zou daardoor flink in het slop raken. Ze wijzen erop dat Duitsland en Frankrijk juist meer geld uitgeven aan wetenschap.

Bijvoorbeeld paleontoloog Diego Garcia-Belido Capdevilla, die vaak in vakblad Nature publiceert, zegt dat hij al een aanbod heeft gekregen uit Australië. De astrophysica Amaya Moro-Martin zoekt ook buiten Spanje, omdat haar contract in oktober volgend jaar afloopt. ,,Met zo veel minder banen gaan mensen weg. Wat moet je anders? Er zijn geen alternatieven.” De werkloosheid in Spanje bedraagt ruim 23 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.