Tweede Kamer praat over situatie op postmarkt

0

De Tweede Kamer debatteert donderdagmiddag over het conflict op de postmarkt en het rapport hierover van Ruud Vreeman, oud-burgemeester van Tilburg en voormalig Tweede Kamerlid.

Vreeman werd eind november als ‘verkenner’ aangesteld om de impasse tussen vakbonden en nieuwe postbedrijven te doorbreken. Hij presenteerde zijn aanbevelingen afgelopen dinsdag. Hij stelt voor dat de postbedrijven en bonden tot 1 april krijgen om afspraken te maken over het bieden van betere arbeidsvoorwaarden aan meer postbezorgers in de komende jaren. Als ze er niet uitkomen, kan het kabinet strengere regels opleggen aan de postbedrijven.

Op de geliberaliseerde postmarkt is tussen het ‘oude’ TNT en nieuwkomers zoals Sandd, SelektMail en Netwerk VSP een prijzenoorlog ontstaan. Bij TNT staan duizenden banen op de tocht. Een dag na het verschijnen van het rapport werd bekend dat Sandd SelektMail (dochter van Deutsche Post) wil overnemen.

Staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) en minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zijn positief over het rapport van Vreeman. Tijdens het debat zal moeten blijken hoe de Kamer hierover denkt. Voorafgaand aan het debat krijgen de parlementariërs de kans om Vreeman te vragen naar zijn bevindingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.