Tweede Kamer akkoord met WMCO

1

Eind oktober is het voorstel tot wijziging van de Wet melding collectief ontslag (WMCO) door de Tweede Kamer als hamerstuk aangenomen.

Volgens het voorstel tellen bij reorganisaties voortaan ook beëindigingen met wederzijds goedvinden mee bij de vraag of de Wet melding collectief ontslag van toepassing is.

Als er bij een reorganisatie sprake is van het voornemen om twintig of meer arbeidsovereenkomsten te beëindigen binnen drie maanden en binnen één werkgebied (= een van de zes districten van UWV WERKbedrijf), dan is deze wet van toepassing. Het is bij het voorstel niet meer van belang of de werkgever ontslagvergunningen wil aanvragen bij UWV, ontbindingsverzoeken wil indienen bij de kantonrechter of vaststellingsovereenkomsten wil sluiten: alle vormen van beëindigingen tellen mee, mits het er in totaal ten minste twintig zijn.

Als de WMCO van toepassing is, moet de reorganisatie gemeld worden bij UWV, en moeten vakbonden geraadpleegd zijn voordat er sprake kan zijn van een gang naar UWV of de kantonrechter, of het sluiten van een vaststellingsovereenkomst. Voldoet de werkgever niet aan zijn verplichtingen conform de WMCO, dan kan de werknemer een opzegging of vaststellingsovereenkomst vernietigen. Dit geldt niet voor een door de kantonrechter ontbonden arbeidsovereenkomst.

Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Tellen “gedwongen” vervroegde pensioneringen ook mee in dit aantal? Als je hier niet aan mee werkt loop je het risico dat je terecht komt in de WW.