Tuinders dagen Kamp over werkvergunningen

0

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) spant een kort geding aan tegen minister Henk Kamp van Sociale Zaken omdat tuinders niet meer zomaar werkvergunningen krijgen voor Roemeense arbeiders.

Voorzitter Hans Huijbers van de ZLTO heeft dat vrijdag aangekondigd. De minister is vrijdag formeel in gebreke gesteld.

Volgens de ZLTO maken met name boomkwekers en aardbeientelers in met name West-Brabant al vele seizoenen achtereen gebruik van ruim zo’n tweeduizend Roemenen.

Het kabinet bepaalde vorige week dat eerst mensen met een uitkering aan de slag moeten bij de tuinders. Als een boer onvoldoende heeft gezocht naar Nederlandse of Europese krachten of als hij te weinig betaalt zal een werkvergunning worden geweigerd.

De tuinders dreigen acuut in de problemen te komen omdat ze onvoldoende werknemers hebben.

,,De beleidswijziging kan niet worden gezien als een normaal ondernemersrisico. Ondernemers kunnen onmogelijk binnen enkele dagen of weken voldoende personeel vinden. We respecteren de politieke keuze maar we worden overvallen en dat is lastig maar ook onrechtvaardig”, zei Huijbers vrijdagavond. De ZLTO beschuldigt Kamp van onbehoorlijk bestuur.

Aardbeienteler Michel de Meijer uit Zundert werkt al vanaf 2004 met een vast groepje van vier Roemenen. Ze kregen dit jaar een werkvergunning van maar drie maanden. Als de buitenoogst in juni begint heeft hij geen plukkers meer, legde hij vrijdag op zijn bedrijf uit. Nederlanders die door het UWV worden gestuurd willen geen aardbeien plukken en op scholieren kun je niet bouwen, zegt de ondernemer. De Roemenen dreigen een paar kilometer verderop in België werk te gaan zoeken. Daar is een vergunning in een paar dagen geregeld, zeggen de tuinders.

De boeren hopen al volgende week via de rechter een oplossing af te dwingen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.