Tuinbouw in de slag om personeel

1

De werkgelegenheid in de land- en tuinbouw is in Europa in de afgelopen tien jaar met een kwart gedaald, en in ons land is die daling volgens cijfers van het CBS 17 procent.

Toch voorziet de tuinbouwsector een tekort aan personeel en is de sector begonnen met een campagne om jongeren te interesseren voor een baan.

Greenports Nederland, een samenwerkingsverband van overheid en bedrijfsleven, rept in een toekomstvisie zelfs over een verdubbeling van het aantal banen in het jaar 2040.

Volgens nog niet gepubliceerde cijfers van het Productschap Tuinbouw biedt de hele “agrofoodsector”, waarbij niet alleen wordt gekeken naar de bedrijven van boeren en tuinders, maar ook naar de bedrijven erom heen zoals bijvoorbeeld handel, werk aan zo’n 650.000 mensen. Daar is vergeleken met tien jaar geleden de werkgelegenheid met 6 procent gedaald, maar blijft die de laatste jaren stabiel. Bovendien is in dat cijfer het groeiende aantal uitzendbanen niet meegenomen. De werkgelegenheid daalt het sterkst in de teelt van de producten, maar in de dienstverlening er omheen, waaronder loonwerk, is een stijging te zien.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. H Middelburg op

  Ben beschikbaar over een ruime ervaring in de glastuinbouw zowel in de uitvoerende als in de aansturende en controlerende functies.
  Wil graag in deze sector werkzaam blijven.

  Ben op zoek naar,

  Een leidinggevende functie zoals assistent bedrijfsleider of groepsleider, dus een functie die gericht is op het aansturen, begeleiden en controleren van medewerkers.

  Gezien mijn ervaring gaat de voorkeur uit in de tomatenteelt.