‘Topsectoren beter bestand tegen crisis’

0

Topsectoren in Nederland, zoals landbouw, chemie en de creatieve industrie, zijn beter bestand tegen de economische crisis dan andere sectoren. Hoewel de Nederlandse economie dit jaar naar verwacht krimpt, zullen bedrijven in de topsectoren nog een kleine plus laten zien van 0,25 procent. Dit blijkt uit het rapport ‘Topsectoren: beeld en ontwikkeling’ van onderzoeksbureau Panteia.

De sterke oriëntatie van topsectoren op innovatie en buitenlandse afzet, maakt dat deze een positieve bijdrage hebben aan de economische groei van Nederland. Samen zijn deze sectoren goed voor meer dan een kwart van de toegevoegde waarde van Nederland.

Arbeidsproductiviteit
Van de negen sectoren neemt ‘ hightech systemen en materialen’ bijna een kwart van de gezamenlijke toegevoegde waarde voor zijn rekening. De bijdrage aan de werkgelegenheid is relatief beperkter. Een op de vijf werkenden in Nederland, zit in een van de topsectoren. Afgezet tegen het aandeel in de toegevoegde waarde, betekent dit dat de arbeidsproductiviteit in deze sectoren hoog is.

 

ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.