Topmensen: gebrek aan kennis is bedreiging

6

Een meerderheid van de Nederlandse topmensen ziet het gebrek aan talent, kennis en kunde momenteel als grootste bedreiging om groei te realiseren.

Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd onderzoek van accountants- en adviesorganisatie PwC op het World Economic Forum in Davos.

Ongeveer 61 procent van de Nederlandse bestuursvoorzitters wil dit probleem dit jaar aanpakken, tegen 38 procent van de topmannen wereldwijd. ,,Door de aantrekkende arbeidsmarkt en de komende vergrijzingsgolf laait de ‘war for talent’ ook in Nederland op”, zei voorzitter Robert Swaak van PwC Nederland.

Volgens Swaak moet de Nederlandse overheid blijven investeren in de kwaliteit van het onderwijs, zodat talenten zich kunnen ontwikkelen en dus goed voorbereid op de arbeidsmarkt komen.

De PwC-voorzitter vindt het verder van cruciaal belang dat Nederland een interessant land blijft voor talenten uit het buitenland. ,,Dat vraagt om een aantrekkelijke leef- en werkomgeving met een hoogwaardig aanbod aan maatschappelijke en culturele activiteiten. Het vraagt ook om een samenleving die openstaat voor deze talenten, omdat de nieuwe ‘war for talent’ zich niet beperkt tot de Nederlandse landsgrenzen.”

Een derde van de Nederlandse topbestuurders heeft er zeer veel vertrouwen in dat hun bedrijf de komende twaalf maanden groei laat zien, tegen 48 procent van de ceo’s wereldwijd. Volgens PwC blijft het vertrouwen ook elders in West-Europa achter, met uitzondering van Duitsland. Daar heeft 80 procent van de topmannen zeer veel vertrouwen in toekomstige groei. Vorig jaar lag dat aantal op slechts 20 procent.

Nederlandse bestuurders zien China en Duitsland als belangrijkste groeimarkten, gevolgd door Groot-Brittannië, India, de Verenigde Staten en Brazilië. Een derde van hen verwacht dat de nieuwe topmerken de komende jaren uit opkomende economieën komen.

PwC ondervroeg in totaal 1200 bestuursvoorzitters uit 69 verschillende landen. Aan het onderzoek deden dertig Nederlandse topmensen mee.

Lees ook:
> Werkgevers en bonden slaan handen ineen
> Hou kennis vast op informele wijze
> Bedrijven investeerden fors minder in kennis

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

6 reacties

 1. Richard Koopman / Zynn op

  Wat ik bijzonder vind is dat war for talent, vergrijzinggolf en de aantrekkende arbeidsmarkt al decennia lang bekend is bij dezelfde ’topmensen’, maar klaarblijkelijk niet in staat zijn/bereid zijn er de eigen organisatie op in te richten. Diezelfde topmensen hadden namelijk al lang klaar kunnen zijn als het verschil tussen roepen en doen niet zo groot was.. Over kundigheid gesproken.

 2. Jos Driessen op

  In dat kader is het wel bijzonder bevreemdend dat men de 50+-ers aan de zijlijn laat staan………….

 3. Opleiden wordt steeds belangrijker, maar daardoor voor werkgevers ook steeds duurder. Handige site om scherp in te kopen: goedkopecursus.nl. Eenvoudig prijzen vergelijken van het beste cursusaanbod van Nederland!

 4. Helma van den Berg op

  Grappig om te zien dat de Nederlanders nu eens voor talentmanagement zijn (61% van 30 deelnemers=18,3 ondervraagden). Dit in tegenspraak met het grote BCG onderzoek waar juist de uitkomst is dat HR directeuren uit ander landen vaker voor talentmanagement kiezen dan Nederlandse.

 5. Bart Dijkstra op

  war for talent, mooi, wat betekent dat voor topmanagers zelf? Resultaat verbetering wordt wel binnen de samenwerking bereikt. Misschien sturen op samenwerking? Een topic voor topmanagers?

 6. Richard Koopman / Zynn op

  @ Jos .. Dat is een goeie.. Het gekke is dat je in organisaties tot je 33/35 veel moet leren (en vooral niet te hard moet gaan), maar het voor je 40e moet hebben gemaakt anders hoeft het niet meer.Over kapitaal en talentverspilling gesproken. Echt waardering van talent zou voor het ’topnivo’ zelf kunnen inhouden dat er mensen van 26 tot 78 zouden kunnen zitten. Dat ‘vlieguren’ en ervaring doorslaggvend zouden zijn is betrekkelijk, zoals Zuckerman bewijst.. Hoeveel ruimte geef je echt aan creativiteit en innovatie..Hoeveel talent is er dus al aanwezig binnen je eigen organisatie. Misschien zou je wat meer aandacht kunnen besteden aan de rebellen, de gedoogden, de dwarsliggers en de mensen die nooit het gewenste antwoord geven op je vragen eens tegen het licht kunnen houden. Kan wellicht wat aangename verrassingen opleveren.