Topbestuurders willen versoepeling bijstand

1

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) moet aan de slag met het Rotterdamse voorstel om tijdelijk of in deeltijd werken vanuit de bijstand makkelijker te maken. Een landelijke werkgroep van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van Binnenlandse Zaken en Economische Zaken omarmt het voorstel van de Rotterdamse wethouder Marco Florijn (werk, inkomen, zorg).

Dat blijkt uit de brief die de werkgroep, bestaande uit lokale bestuurders en topambtenaren van beide ministeries, naar Asscher heeft gestuurd. De regels rond de bijstand zijn niet aangepast aan de veranderde arbeidsmarkt, constateert de voorzitter van de werkgroep, Arno Brok. Hij is burgemeester van Dordrecht. De ‘ taskforce’ moet ‘ niet goed uitvoerbare en knellende rijksregelgeving’ aan de orde stellen.
Door de bureaucratie deinzen werkzoekenden terug voor (uitzend)werk. Zij krijgen te maken met ingewikkelde verrekeningen achteraf. Dit geeft onzekerheid over het inkomen en vergroot de kans op betalingsachterstanden en het ontstaan van schulden. De werkgroep zegt ook dat gemeenteambtenaren met onnodig veel administratieve rompslomp te maken krijgen.


ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Eindelijk, men wordt verstandig. Werkgevers en werknemers flexibel, dan de overheid ook.