Toeslag voor de kinderopvang én aantal kinderen stijgen

0

Bijna 800 duizend kinderen gaan naar de kinderopvang, buitenschoolse opvang en gastouderopvang. Zo is er meer personeel nodig, gaat de toeslag voor de opvang omhoog, maar blijft de verplichte werkgeversbijdrage aan kinderopvang gelijk.

Meer kinderen naar opvang

Dat blijkt uit de tweede kwartaalrapportage 2018 van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In totaal gaan er 17 duizend kinderen meer dan in het eerste kwartaal van dit jaar naar de opvang. Van de 796 duizend kinderen van wie de ouders recht hebben op een overheidstoeslag voor de opvang, gaat het grootste deel naar de buitenschoolse opvang. De dagopvang en gastouders staan op de tweede en derde plaats.

Toeslag gaat omhoog

In het tweede kwartaal van 2017 werkten nog 61,7 procent van de vrouwen tussen de 15 en 74. Dit jaar gaat het om 63 procent. Dat het gebruik van de kinderopvang groeit, heeft daar zeker mee te maken. Voor werkende ouders had koning Willem-Alexander goed nieuws op Prinsjesdag: vanaf 2019 gaat de toeslag voor de kinderopvang omhoog. Het kabinet wil structureel 248 miljoen euro steken in de betaalbaarheid van Duimelijntje, het Peuterparadijs en andere opvangmogelijkheden.

Bij de dagopvang en gastouderopvang liggen de tarieven onder de maximum uurprijs. Dat is het maximumtarief waarover de overheid een inkomensafhankelijke vergoeding betaalt. Het gemiddelde uurtarief van de buitenschoolse opvang (€ 7,12) komt met € 0,17 (2,4%) boven de maximum uurprijs uit. Het premiepercentage voor de verplichte werkgeversbijdrage aan kinderopvang blijft dit jaar en in 2019 onveranderd 0,5 procent.

Stijging werkgelegenheid

De werkgelegenheid in de kinderopvang stijgt met de groei van de economie. Voorgaande jaren nam dat aantal banen juist sterk af met een krimp van 4,5 procent per jaar. Toch blijft het moeilijk om het juiste personeel te vinden, aangezien de kwaliteit van de medewerkers in de schijnwerpers staat. Zo is er in de kinderopvang veel aandacht voor veiligheid en gezondheid, en voor pedagogische ontwikkeling.

Bronnen: Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid, RTL Z, Kinderopvangtotaal, Rendement.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.