TNT sluit principeakkoord met vakbonden

0

Post heeft een principeakkoord gesloten met de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP over het beperken van het aantal gedwongen ontslagen vanwege de aangekondigde reorganisaties bij het bedrijf.

De vakbonden zien nu af van verdere acties, zo meldde het postbedrijf donderdag.

Door de reorganisaties, ingegeven door dalende postvolumes, vervallen 11.000 banen onder de productiemedewerkers van de onderneming. Uitgaande van natuurlijk verloop zouden er naar verwachting 4500 gedwongen ontslagen aan de orde zijn. ,,Dit aantal wordt nu gereduceerd door 1700 banen te behouden bij onder meer de Auto Unit en bij de Pakketservice van TNT Post”, zo meldde de onderneming.

Verder heeft TNT Post toegezegd de mogelijkheden te bekijken om bij toekomstige organisatieveranderingen bij het Auto-onderdeel nog eens tweehonderd banen te behouden. Ook biedt het concern aan driehonderd medewerkers tijdelijk werkgelegenheid tot eind 2013.

Een woordvoerder van TNT wilde het concrete aantal gedwongen ontslagen niet noemen. Ze wees daarbij op de tijdelijke werkgelegenheid en de tijdsduur van het traject. ,,Je kunt het niet één op één zeggen, maar je hebt natuurlijk de rekensom van 4500 min 1700”, zo gaf ze aan. Daarmee zou het aantal gedwongen ontslagen, exclusief de ruimte voor meer banenbehoud, uitkomen op 2800.

De partijen zijn het verder ook eens geworden om de inzet van TNT Mobility verder te versterken ,,met als streven om nog eens vijfhonderd medewerkers minder in de WW te laten komen”. Daarnaast onderzoeken TNT Post en de vakorganisaties de mogelijkheden om medewerkers waarvan de baan vervalt, via een door een externe partij op te richten detacheringbedrijf, aan werk te helpen.

Om dit plan te laten slagen doen TNT Post en de vakorganisaties nadrukkelijk een ,,gezamenlijk beroep op de overheid”, aldus TNT Post donderdag.

Meer berichten over TNT »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.