TNT Post: de grens is nu bereikt

0

Postbedrijf TNT Post is verrast door en zwaar teleurgesteld over het besluit van de vakbonden Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak om de driedaagse poststaking in de aanloop naar de kerst door te zetten.

“We hebben de plicht om zes dagen in de week post te bezorgen. Er speelt een maatschappelijk belang. We beraden ons en sluiten een gang naar de rechter dan ook niet uit”, zei directeur Pieter Kunz van TNT Post dinsdag. Kunz is bij TNT Post verantwoordelijk voor de reorganisatie waar het allemaal om te doen is.

Volgens Kunz is het los van de effecten op het bedrijf “onverantwoord wat men nu aan het doen is”. De effecten op het bedrijf zijn ook niet gering. Bestaande klanten kunnen door de stakingen hun heil zoeken bij de concurrent of alsnog besluiten over te schakelen op het elektronisch versturen van de post. “Staken lost niks op maar levert nog meer krimp op; de vakbonden hebben een grote verantwoordelijkheid hierin.”

Onderhandeling

De bonden en TNT Post zaten sinds maandag weer om tafel. “Normaal gesproken voer je gesprekken om eruit te komen.” TNT Post heeft volgens het bedrijf inmiddels forse concessies gedaan bij het aantal mensen dat gedwongen het bedrijf moet verlaten. “De bonden laten niet weten wat hun eisen zijn. Dat is gissen voor ons, waar eindigt dit?”

Het aantal gedwongen ontslagen dat gepaard gaat met een reorganisatie, die vanaf volgend jaar zijn beslag moet krijgen, is eerst verlaagd van 4500 naar 3100. Dat aantal kon in het voorstel van dinsdag nog verder omlaag. “Als het aantal verder omlaag moet, staat daar wel een rekening tegenover.” Kunz doelt daarmee op afspraken over toekomstige cao’s.

Grens

Volgens TNT Post zoeken de bonden bewust de grens op met het stakingswapen. “En die grens is nu bereikt.” Kunz hoopt dat consumenten gewoon kerstkaarten blijven sturen. “Wat mij betreft maken ze er een nieuwjaarskaart van. We gaan ze bezorgen.”

Lees ook:
> FNV tevreden over eerste stakingsdag TNT
> Principeakkoord nieuwe cao TNT: aanzienlijk verlies van arbeidsplaatsen
> TNT neemt moeilijk plaatsbaren aan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.