Thuiswerkende ambtenaar kan miljarden opleveren

4

Wanneer ambtenaren ten minste een kwart van de werktijd thuis gaan werken, dan kan de overheid 750 miljoen euro per jaar besparen.

Dat concludeert Capgemini op basis van onderzoek naar thuis werken bij de overheid.

Volgens de onderzoekers kan de Nederlandse overheid in de komende tien jaar structureel 7,5 miljard euro besparen als ambtenaren tenminste een kwart van de tijd thuis werken. Na een initiële investering van ongeveer een half miljard voor de infrastructuur en de (her)inrichting van de werkplekken is de geschatte terugverdientijd zo’n twee jaar. Naast financiële baten verwachten de onderzoekers ook dat thuiswerken zal leiden tot ruim 2,9 miljoen ton minder uitstoot van CO2 tot 2020. Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een middelgrote gemeente zoals Leidschendam-Voorburg of Nieuwegein over een zelfde periode.

Verbaasd

Projectleider Ruud de Groot was verbaasd door de resultaten: ‘We hadden zeker een besparing verwacht, maar dat hij zo groot zou zijn was voor ons ook een verrassing. Als je bij de overheid rondloopt zie je dat er veel leegstaat, en dat is gewoon kapitaalvernietiging. De grootste besparing is dus ook te halen op de werkplekken, en voor een kleiner deel in de mobiliteit.’
Overigens zal de besparing niet meteen 750 miljoen per jaar zijn: ‘Je zit natuurlijk nog aan huurcontracten vast, en er moet eerst een investering gedaan worden. Er moet natuurlijk wel wat voor gedaan worden, maar dat is niet zo gek. Je moet iets faciliteren voor je mensen en dat kost geld.’

Nu?

Wordt er momenteel al veel thuis gewerkt bij de overheid? Volgens De Groot staat het nog in de kinderschoenen: ‘Dat valt tegen in mijn optiek. Ze zijn wel extreem ver als het gaat om mobiliteit, ik geloof dat driekwart van de ambtenaren met het openbaar vervoer reist, maar in het thuis werken kunnen ze nog wel een slag maken. En als er al thuis gewerkt wordt, dan blijft de werkplek gehandhaafd, waardoor hij nog niet efficiënt gebruikt wordt en geld kost. Flexplekken zouden dus veel beter zijn.’

Thuiswerkende baliemedewerkers

Toch is het lastig om alle ambtenaren thuis te laten werken, een baliemedewerker of politieagent kun je moeilijk vanuit huis arbeid laten verrichten. ‘Daar hebben we rekening mee gehouden, die mensen zijn niet in het onderzoek meegenomen. Maar toch is het zinvol om een open geest te blijven houden. In eerste instantie zeggen veel mensen dat thuiswerken niet kan, maar dan blijkt het in de praktijk toch allemaal mogelijk te zijn. Een politieagent kan thuis natuurlijk geen surveillances lopen, maar misschien wel wat papierwerk doen.’

In het onderzoek is niet alleen gekeken naar de 120.000 Rijksambtenaren, maar ook naar medewerkers van zelfstandige bestuursorganen, waterschappen, provincies en gemeenten.

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel. 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. bizar dat een bedrijf als Capgemini dergelijke info publiek maakt. Naast het feit dat er onwaarschijnlijk veel aannames zullen zijn gedaan over thuiswerkende ambtenaren en hun (non-)effectiviteit die ze daarmee zullen bereiken.
  Ambtenaren verschuilen zich nu al meer en meer achter zelfgeinitieerde externe onderzoeken. Indien thuiswerken een standaard wordt is de kans om je ergens achter te verschuilen nog vele malen groter. In mijn optiek is thuiswerken alleen effectief wanneer er deadlines gelden in een functie. In het geval van de overheid worden deze al veel te makkelijk uitgesteld, als ze al worden gesteld.
  Ze zullen de gesprekken iig gaan missen bij de koffieapparaten.

 2. Anton Verlaan op

  Ik werk al vele jaren vanuit huis voor een van de O&O fondsen. Mijn ervaring is dat je thuis veel en veel geconcentreerder kunt werken en productiever bent.

  Waar ik me simpelweg over verbaas is dat niet veel en veel meer organisaties thuiswerken stimuleren. Ik zie alleen maar voordelen:

  1) combi werk en gezin
  2) minder files
  3) minder CO2 uitstoot
  4) werken op een moment dat je inspiratie hebt (ik werk soms een avond omdat ik me dan lekker kan concentreren en compenseer dat op een ander moment)
  5) eigen verantwoordelijkheid dragen voor resultaten.

  Het is wel belangrijk dat een organisatie dan de kaders en afspraken helder maakt, maar ook dat is nuttig omdat de organisatie dan eens goed moet nadenken over wat haar doelstellingen zijn en met welke SMART targets voor thuis werkende medewerkers zij tevreden wenst te zijn.
  Daarnaast moet de organisatie ook zorgen voor culturele binding. Ondanks alle moderniteit blijven wij kuddedieren en is het belangrijk het gevoel van die kudde (je organisatie) te ervaren.

  Interessante ontwikkeling! Ik wens onze overheid veel succes hiermee.

 3. Andries Bongers op

  Eens met de voorgaande reacties. Wat wel meestal vergeten wordt, is dat ook nog eens (eenmaal per 5 jaar) een onbelaste vergoeding van 1815 euro gegeven mag worden. Verruild met een bruto component of verlof levert dit een netto inkomensverhoging van 900 euro op en voor de werkgever een vrijval van werkgeverslasten van ongeveer 400 euro.
  En . . . het gaat niet ten koste van de pensioengrondslag!
  Zie mijn publicaties op dit punt op hr-kiosk.nl

 4. Jammer dat Dhr. Jorn dit door een smalle koker bekijkt en slechts schetst het gedrag van de koffiezetapperaat cultuur te beheersen.
  Indien je grondig aan een ambtenaar vraagt wat hij allemaal moet doen, zal veelal het antw zijn door een muur van bureaucratie heen worstelen. Bizar dat een overheid dit dan in het werk stelt, nog vreemder is het dan het de nl.maatschappij juist daaom verzoekt, omdat alles wat de belastingbetaler aan geld kwijt is aan de werkende ambtenaar in veelvoud uitgelegd en geborgd dient te worden.

  Indien thuiswerken een standaard wordt is de kans overblijft om niet efficient te scoren in kader van inspanningsverplichting zou de ambtenaar wel eerder de deur gewezen mogen worden. Dat ben ik dan wel eens met meneer Jorn, doch op erg hoog niveau schijnt de maatschappj daar ets over mogen te zeggen hebben, namelijk de verkiezingen.

  Ze zullen de gesprekken iig met de Jorn gaan missen bij de koffieapparaten.