Technisch VMBO luidt noodklok

7

Het aantal leerlingen in het technisch VMBO daalt dramatisch en de kans groeit dat technische afdelingen op scholen gesloten moeten worden. Met die waarschuwing luiden MKB-Nederland, VNO-NCW en de Stichting Platforms VMBO (SPV) de noodklok. Ze maken zich ernstig zorgen over de toekomst van het technisch VMBO.

Dit alles gebeurt terwijl de vraag van het bedrijfsleven naar opgeleid en deskundig technisch personeel de komende jaren alleen maar zal toenemen, stellen de organisaties. Volgens hun berekening is er in 2014 al een tekort van ruim 38.000 technische VMBO’ers.

MKB-voorzitter Hans Biesheuvel overhandigt dinsdag 22 november namens de drie organisaties een manifest aan de vaste Kamercommissie voor Onderwijs, waarin is aangegeven wat nodig is om het tij te keren. Biesheuvel wordt vergezeld door 20 leerlingen van het technisch VMBO.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

7 reacties

 1. Tiny Abratanski op

  Ik hoop ook dat het tij gaat keren, want ook wij hebben over twee a drie jaar te maken met uitstroom door vergrijzing.
  Dan hebben we deze leerlingen hard nodig.

 2. E.C.L. Saman op

  Mischien wordt het eens tijd om deze groep wat meer te gaan waarderen en niet zoals nu dat ze maar net rond kunnen komne met hun salaris en moeten bij klussen, zolang we met een kostuum meer kunnen verdienen dan met een overal zal dit zo blijven ! waardering

 3. Het is intessant om te kijken waarom dit gebeurt! Het lijkt er nu een beetje op dat het bij de leerlingen ligt die dergelijke vakken niet meer leuk zouden vinden. Het praktische LBO is stelsematig afgebroken in de afgelopen jaren en jongeren weten volgens mij niet eens meer van het bestaan af van het vak van loodgieter of lasser. Met dank aan de “grote denkers” die het onderwijs moesten hervormen.

 4. O.o..o…de bekende huilbuien…Lts/LBo omgevormd tot theoretische leerblokken zonder enig doel. De overheid helpt Centrum Vakopleiding (CVV)/CBB om zeep. Vercommercialiseren heet dat zo mooi. Het CVV was een praktisch gericht (om/bij)scholingsinstrument. (Langdurig) werkzoekenden werden gericht in de techniek opgeleid. En dan achteraf klagen. Eigen schuld dikke bult…

 5. R.Westermann op

  De bestaande opleidingsbedrijven hebben geen gebrek aan leerlingen, maar wel een gebrek aan leerwerkplaatsen bij de technische bedrijven. Gevolg; technisch talent in de dop moet ontslagen worden. De technische branche zou juist nu haar verantwoordelijkheid moeten nemen en deze leerlingen, desnoods boventallig, een kans moeten geven.

 6. Het is van alle tijden. In tenminste de afgelopen 25 jaar zijn heel veel acties, activiteiten, notities etc de revue gepasseerd om de instroom in de technisch opleidingsrichtingen te bevorderen. (LTS-LHNO-LBO-VMBO). En steeds was de klacht uit het bedrijfsleven dat er onvoldoende kwalitatieve en kwantitieve aansluiting was. En dat is nog steeds zo. Lastig daarin is het bepalen van hoeveel mensen er daadwerkelijk over vier tot acht jaar nodig zijn en in welke technische richting dan precies. Lastig is ook om tussen je 12e en 16e jaar al een vrij definitieve beroepskeuze te maken. Belangrijk is dat vanuit het bedrijfsleven permanente aandacht nodig is voor de instroom in de technische richtingen en niet alleen wanneer er een tekort dreigt. Die permanente aandacht moet in ieder geval eruit bestaan dat zij vrij betrouwbare prognosecijfers geven over een periode die vier jaar en langer weg ligt en dat ze in voor- en tegenspoed in voldoende mate leerlingplaatsen blijven aanbieden. Tenslotte is, hier boven ook al aangegeven, het van belang aandacht te besteden aan het aanzien van veel uitvoerend technische beroepen. Het VMBO is geen eindonderwijs, maar kan een begin zijn van het uitoefenen van een mooi vak.

 7. Die technische bedrijven klagen bijna net zoveel als de boeren. Misschien omdat ze dat ook zijn, kortzichtige boeren. En wie wil daar mee werken ? Ik niet.