‘Stroeve arbeidsmarkt eigen schuld van werkgevers’

5

Organisaties frustreren de doorstroming op de arbeidsmarkt onder andere door gebrek aan transparantie en samenwerking.

De conservatieve houding en onwil van organisaties om informatie en kennis te delen, houdt de arbeidsmarkt op slot. Dit stelt Jochem van Loon, directeur van Yoomy.

Index
Stof op cv’s
Oplossing: samenwerven
Delen is vermenigvuldigen
Concurrenten
Eigen tool

Werkgevers zijn uiterst conservatief als het gaat om personeelswerving, zegt Van Loon: ‘Ze denken vaak: deze sollicitant heeft mij een brief gestuurd en dus is hij van mij, ook als ik hem niet in dienst wil nemen. Daarmee beperken werkgevers elkaar talentenpools waarin ze vissen. Als je je arm om een sollicitant heen legt, ontneem je jezelf een breder blikveld om meer kandidaten te oogsten.’
Terug naar index »

Stof op cv’s

Een kandidaat die het niet redt, wordt na het sollicitatieproces doorgaans gedag gezegd waarbij hij zelf weer op zoek gaat naar nieuwe vacatures. De organisatie gooit de informatie over de kandidaat en het bijbehorende CV weg of slaat het ergens op, zonder dat andere organisaties hiervan gebruik kunnen maken. Volgens van Loon is dit geen duurzame manier van werven, zorgt het voor stagnatie op de arbeidsmarkt en laten organisaties kostenbesparingen liggen.
Terug naar index »

Oplossing: samenwerven

Samenwerving is het credo, volgens Van Loon. ‘Stel: je hebt 20 kandidaten waarvan je er 1 de baan geeft, wat doe je dan met die andere 19? Door afgevallen kandidaten na het sollicitatieproces te wijzen op vacatures van collega-organisaties en op een gemeenschappelijke CV-database, kan samenwerving ontstaan. Organisaties laten zo zien dat ze meedenken met de werkzoekende, slaan de handen ineen om krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken, zorgen voor een goede doorstroming van werknemers en besparen in de wervingskosten.’
Terug naar index »

Delen is vermenigvuldigen

De stroefheid op de arbeidsmarkt is te doorbreken door samen te werken met andere bedrijven. ‘Tot nu toe kijken veel bedrijven niet verder in hun netwerk. Dat is jammer, want daar zitten wel heel veel mogelijkheden. Volgens mij is delen vermenigvuldigen, uiteindelijk wordt voor iedereen de kans groter dat de vacatures snel en succesvol worden ingevuld.’
Terug naar index »

Concurrenten

Cv’s doorspelen aan je concurrenten zodat die er voordeel aan hebben, dat lijkt wel wat ver te gaan. ‘Dat geloof ik niet. We moeten af van het conservatisme op de arbeidsmarkt. Je hoort sommige mkb-bedrijven zeggen dat ze geen zin hebben in de tweede keus-kandidaten van concurrenten. Maar door verschillen in bedrijfscultuur kan de tweede keus van iemand anders heel goed jouw beste kandidaat zijn.’
De gedachte dat het delen van goede kandidaten een bedreiging vormt, is een oude gedachte. ‘Zo’n 60-70 procent van de CV’s staat al op LinkedIn en is dus zichtbaar. De toekomstige krapte op de arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe aanpak binnen het werven van personeel.’
Terug naar index »

Eigen tool

Van Loon heeft ook een eigen tool ontwikkeld, genaamd Yoomy. Daarmee kunnen werkgevers cv’s delen zonder dat ze er zelf veel voor hoeven doen: ‘Naar de afgewezen kandidaten gaat een e-mail met de vraag of ze hun cv in een beveiligde database willen opslaan  waar andere werkgevers in kunnen zoeken. P&O’ers kunnen daar kosteloos in zoeken en betalen alleen eenmalig € 99,- voor de vacature die men aan de kandidaten voorlegt. Deze dienst zijn we afgelopen week begonnen. Hij is positief ontvangen, maar of het werkt moeten we nog afwachten.’
Terug naar index »

Basti Baroncini, redacteur P&Oactueel.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Ik moet altijd lachen als ik artikelen les waarin staat dat werkgevers serieus bezig zijn met werving en selectie. Dat is meestal gewoon niet zo. De meesten doen maar wat. Alles wat niet direct gerelateerd is aan korte-termijnwinst doet er voor veel werkgevers uberhaupt niet toe.

 2. De boodschap van dit artikel is dus dat werkgevers nog een extra “innovatieve tool” zouden moeten gaan gebruiken. Die verdacht veel lijkt op “jobboards” die al lang bestaan. Heeft de kandidaat bovendien geen rol/ verantwoordelijkheid in het geheel? Een slimme kandidaat vraagt na een afwijzing toch gewoon wat tips over werkgevers waar hij het ook nog zou kunnen proberen.

 3. Richard Gerestein op

  Ik ben het met Patrick eens. We maken dagelijks mee dat kandidaten het zelf ook niet altijd even serieus nemen, dat er opdrachtgevers zijn die enorm krap in hun tijd en kandidaten zitten. Als er snel geschakeld moet worden, is het niet zelden de kandidaat die allerlei blokkades gaat opwerpen. Bij ons bureau Avouch, werkend in een niche in de ICT markt, is geldt een permanente schaarste aan hoog opgeleide ICT specialisten en managers. Kandidaten weten goed wat hun prijs is en hun kansen zijn. Die laten zich niet frustreren door een afwijzing of een te lang lopende procedure. Uiteindelijk is de ondernemer / opdrachtgever zelf de dupe. Onze opdrachtgevers begrijpen dat en reageren dus snel en adequaat.

 4. Men heeft de voorbije twee decennia heel veel werk gemaakt met de ‘flexibilisering’ van de arbeidsmarkt. Deze was zo ver doorgeslagen dat het IMF, in 2006 en 2007, Donner heeft gewaarschuwd niet verder door te gaan met die ingezette flexibilisering omdat daarmee er een ‘aanslag zou worden gedaan op de productie continu?teit’.
  Zoals we weten is Donner horende doof gebleken, neen, we moesten nog verder flexibiliseren, goed voor de markt en de economische positie van de BV NL. Meerdere mensen hebben geroepen een andere weg in te slaan doch Balkenende, Bos, Donner, Kamp, Verhage, Rutte, noem maar op, mogen aan de bak datgene te doen waarvan van te voren al vast stond dat het er zat aan te komen. Een flink contingent capabele 40+, 45+, 50+ aan de kant. De ondermijning van de zakelijke en professionele continuiteit. Het samenvoeging van disciplines en taken die vrijwel onmogelijk blijken in te vullen, en het roepen dat men bepaalde vacatures niet meer in kan vullen. Tja. In verschillende artikelen en fora klaagt men nu steen en been de juiste kandidaten niet te kunnen vinden, geen betrouwbaarheid vind in kandidaten, geen loyaliteit. Aan de andere kant maakt men driftig gebruik zelf niet verder te willen kijken naar andere dienstverbanden dan driemaal drie maanden en liefst zoveel mogelijk 0- uren contracten en andere vage gelegaliseerde constructies. Beste werkgever, u heeft geweldig uw best gedaan collectief een stuk loyaliteit, kennis en ervaring, inzicht en betrouwbaarheid overboord te zetten onder noemers zoals,’Te duur, te oud, overbodig, verjonging, crisis ….. en welke u onbenoemd en onbesproken laat waarvan we allen weten dat deze werden gebruikt als excuus om ….. heel veel goede kandidaten domweg af te wijzen om. De open deur die hier word ingetrapt zou een eye-opener moeten zijn voor menig HR en organisatie zich eens even te bezinnen op wat men nu uiteindelijk beoogt. In de waan van het moment geld ook hier,’If you pay peanuts, you’ll get monkeys’. Even los van het feit dat er nog bijzonder veel mis is met de hele E2E sollicitatie proces keten waardoor het eerder de vraag zal zijn welke mismatch er nu weer aan zit te komen. Me dunkt dat het ook een schone taak van P&O is de knuppel in het hoenderhok te gooien dat dit eigenlijk zo niet langer meer gaat dan te klagen dat men de juiste kandidaat vrijwel niet meer weet te vinden. Me dunkt.

 5. Patrick:
  Die desinteresse komt ook grotendeels door werknemers die al meerdere keren af zijn gewezen bij bedrijven.Daarbij komt dat er bij bijvoorbeeld uitzendbureau’s geen EEN systeem is waaruit bureau’s kandidaten kunnen plukken,waardoor ook een inschijving volstaat voor nieuwe werknemers.Nu schijf ik mij bij wel 15 verschillende bureau’s in wat in deze tijd helemaal geen zin heeft,gezien het aantal werkelozen her en der.Puur om aan te tonen dat ik gesolliciteerd heb.
  Bij bedrijven langs?Je bent 1 uit de 100 kandidaten……Geeft ook al geen hoop….
  Ik ben als werkeloze op deze wijze vindt ik het zwarte schaap van die paar mensen die nog een vaste baan hebben.
  Ik vindt ook dat,als we met ons allen een flexibele schil willen hebben,vaste banen overal moeten verdwijnen.
  Waarom moeten nog altijd vaste medewerkers het beter hebben dan flexibele?
  En waarom worden arbeidsvoorwaarden voor mensen in de flexibele schil niet flink verbeterd?
  Zoals het einde van een contract zonder dat je recht en de mogelijkheid hebt om een andere baan te vinden.De uitwerkperiode bedoel ik.Als je korter dan 2 maanden ergens hebt gewerkt dan bedraagt deze 0 dagen.Dus…in een keer val je in dat wel bekende gat…..
  En Patrick:ik vindt dat we hier met ons allen veel te ver door gaan met techniek,inovatie,ICT,noem maar op.
  Steeds maar door blijven leren,leren,leren…
  Hoe kan het toch “in godsnaam” dat er veel mensen met een burnout thuis zitten….