Strijd om latent zoekende steeds heviger

0

Het aantal personen dat om zich heen kijkt of openstaat voor een nieuwe baan is lager dan ooit. En die latent werkzoekenden zijn nou juist de meest gewilde personen op de arbeidsmarkt. Dat maakt dat HR harder moet knokken bij de werving en selectie van ervaren talent.

Het aantal latent zoekenden is in elf jaar tien nog niet zo laag geweest, zo blijkt uit continu onderzoek naar het arbeidsmarktgedrag van de Nederlandse beroepsbevolking door Intelligence Group.

Volgens Intelligence Group is het uitzonderlijk dat het aantal personen dat absoluut niet om zich heen kijkt of openstaat voor een nieuwe baan (41%) groter is dan het aantal latente baanzoekers. Dit betekent dat de latent zoekende op dit moment moeilijk te bewegen is op de arbeidsmarkt. “De latent zoekende is de bakermat van veel wervingsstrategieën. Nu deze groep steeds kleiner wordt, zal het gevecht om de latente baanzoeker alleen maar groter worden”, zo stelt Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Leeftijd heeft een sterk effect op de arbeidsmarktactiviteit. Jongeren zijn relatief meer op zoek naar een nieuwe baan. 50-plussers zijn daarentegen veel inactiever. Ook opleidingsniveau speelt een rol; van de wetenschappelijk opgeleiden is 32% niet-actief, van de MBO’ers 40%.

Lees ook: Vraag naar hoger opgeleide werknemers groeit

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.