Strengere pensioenregels op komst

0

Strengere pensioenregels moeten er vanaf volgend jaar voor zorgen dat pensioenfondsen niet weer in de problemen raken. Het kabinet beslist waarschijnlijk vrijdag over het nieuwe systeem, dat is afgestemd met vakbonden, werkgevers en de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Ingewijden hebben donderdag een bericht in De Telegraaf hierover bevestigd.

Het huidige pensioenreglement blijft bestaan, maar de eisen worden strakker. Pensioenfondsen moeten hogere buffers gaan hanteren. Het jaarlijks verhogen (indexeren) van de pensioenen wordt daardoor moeilijker. Bovendien wordt een nieuwe regeling geïntroduceerd, waarbij de deelnemers het volledige risico dragen en waarbij een vaste premie geldt. De pensioenfondsen kunnen in dit systeem meer risico’s nemen bij beleggingen.

Verlaging pensioenopbouw
Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken kondigde al eerder aan dat volgend jaar een nieuw pensioenreglement in werking treedt. Ze heeft haar plannen daarvoor op onderdelen al enkele keren aangepast. Per 1 januari zal ook de jaarlijkse pensioenopbouw worden verlaagd. Met dat laatste plan heeft de Tweede Kamer vorige maand ingestemd.

Aanpassingen van de pensioenregels zijn nodig omdat veel pensioenfondsen in problemen zijn gekomen door de financiële crisis. Ook de stijgende levensverwachting speelt hen parten.

Een woordvoerster van de FNV laat weten dat het nieuwe pensioenreglement wel met pensioendeskundigen van de vakcentrale is besproken, maar dat er absoluut geen sprake is van overeenstemming. ,,Wij hebben niets op papier gezien. We wachten af waarmee het kabinet komt en zullen dat volgens onze eigen criteria beoordelen.” Ook pensioenbestuurder Willem Jelle Berg van CNV laat weten ,,eerst af te wachten wat het kabinet ons op papier laat zien, voor we een akkoord hebben”.


Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur