Strengere controle op loon kennismigrant

0

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gaat strenger controleren op misbruik van een regeling waarmee kenniswerkers snel naar Nederland kunnen komen.

De arbeidsmigranten met bijzondere kwaliteiten moeten minstens ruim 50.000 euro verdienen, maar bedrijven sjoemelen nog wel eens met deze grens.

Dat heeft minister Gerd Leers (Immigratie en Asiel) woensdag laten weten. De IND gaat beter bekijken of het betaalde salaris niet veel te hoog is, vergeleken met lonen die gebruikelijk zijn voor de functie. Door een te hoog loon te betalen, kunnen bedrijven nu gebruik maken van de regeling voor kennismigranten en langere procedures voor een gewone werkvergunning ontlopen.

Erg veel misbruik wordt er niet van de regeling gemaakt, maar Leers is er veel aan gelegen het draagvlak voor de regeling zo groot mogelijk te maken, dus vindt hij de extra controle wel van belang.

Vorig jaar nam het aantal kenniswerkers dat een verblijfsvergunning kreeg met deze regeling weer toe. In 2010 waren dat er 6570, een jaar eerder ging het nog om 6140 kennismigranten. Ruim 6600 bedrijven hebben zich inmiddels gemeld voor de regeling. Van deze bedrijven heeft 40 procent het afgelopen jaar ook echt een aanvraag voor een of meer buitenlandse kennismigranten ingediend.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.