‘Stop instroom dure cao sociale werkplaatsen’

3

Het kabinet zou geen nieuwe gehandicapte werknemers meer moeten toelaten tot de huidige regeling voor sociale werkplaatsen wegens de relatief dure cao.

Dat stelt de zogenoemde commissie-Westerlaken donderdag in een advies dat is gevraagd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en brancheorganisatie Cedris van sociale werkplaatsen.

Nieuwe instroom en mensen op de wachtlijst voor de sociale werkvoorziening moeten volgens de commissie net als mensen in de bijstand en Wajong straks onder nieuwe, strengere Wet werken naar vermogen (Wwnv) vallen. Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) is nu nog van plan mensen op de wachtlijst en personen die alleen aan de slag kunnen in een beschutte werkomgeving, te ontzien.

De commissie waarschuwt voor de cao van de sociale werkvoorziening met ,,relatief hoge salarissen” (gemiddeld 120 procent van het minimumloon) en een goed pensioen. De sociale werkplaats is hierom eerder al een ‘gouden kooi’ genoemd. In de Wwnv wordt de beloning maximaal het minimumloon.

De VNG en Cedris hebben deze zomer voormalig CNV-voorman Anton Westerlaken gevraagd met zijn commissie onderzoek te doen naar de plannen van De Krom. Hij wil in 2013 de sociale werkplaatsen samenvoegen met de bijstand en Wajong, voor mensen die van jongs af aan gehandicapt zijn. Dat moet 1,8 miljard euro aan bezuinigingen opleveren.

VNG en Cedris hebben altijd gezegd dat er te weinig geld overblijft om werklozen en werkzoekenden met een beperking aan een baan te helpen. Dit komt niet alleen door bezuinigingen. Maar ook omdat het minderheidskabinet heeft toegezegd aan gedoogpartner PVV dat aan rechten van huidige werknemers van sociale werkplaatsen niet wordt getornd. Deze loonkosten zouden een groot deel van het budget opslokken.

Dit bevestigt de commissie-Westerlaken. Dat veel geld opgaat aan gegarandeerde rechten wordt ,,een vorm van kannibalisering” genoemd die contraproductief zou zijn voor het doel van De Krom om meer mensen met een beperking aan een ‘gewone’ baan te helpen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

3 reacties

  1. In de hele discussie rondom de WSW mis ik altijd het loonkostenaspect van de medewerkers die onder een andere CAO vallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan ambtelijke medewerkers en uitzendkrachten. Deze loonkosten vormen een wezenlijk onderdeel van het verlies wat de sw bedrijven lijden omdat deze als kosten worden meegenomen in de resultaten.
    De huidige gegarandeerde rechten van de zittende groep zullen ook snel achterhaald zijn omdat er al jaren geen fatsoenlijke CAO meer is afgesloten in de WSW. Sociaal is het in ieder geval niet

  2. Als WSW-er voel ik me al minder waard dan mensen in het reguliere werk maar begin me nu onder andere ook een problematische “kostenpost” te voelen wanneer er geschreven wordt over relatief hoge salarissen en gouden kooien. Een fatsoenlijk salaris kan mensen een gevoel van waardering geven en praten over te hoge salarissen en nog erger het verlagen van deze salarissen doen WSW-ers geen recht en is ronduit denigrerend.

  3. Bep Cremers op

    Uit cijfers blijkt dat bedrijven geen mensen in dienst willen hebben met een beperking. Het gaat om 4% die dit wel doen. De overheid zelf is het slechtste voorbeeld. Als ieder midden/groot bedrijf een aantal mensen in dienst zou nemen is het probleem opgelost.Dit zou pas echt sociaal zijn.