Stijging werkloosheid in alle provincies

1

In alle provincies was de werkloosheid vorig jaar hoger dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Brabant was de stijging groot.

De jeugdwerkloosheid steeg het hardst in Zuid-Nederland, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De werkloosheid als percentage van de beroepsbevolking liep in Nederland in 2009 op van 3,9 procent naar 4,9 procent. De stijging was echter niet in alle provincies even sterk. In Noord-Brabant ging het aantal werklozen omhoog van 3,4 naar 4,8 procent. Een jaar eerder had deze provincie nog de op een-na-laagste werkloosheid.

Ook in Utrecht en Noord-Holland ging de werkloosheid fors omhoog. De toename was het kleinst in Zeeland.

Hoogste werkloosheid in grote gemeenten

De werkloosheid in de grote gemeenten ligt boven het landelijke gemiddelde. In 2009 was 6,4 procent van de beroepsbevolking in de vier grote steden werkloos. Een jaar eerder was dit nog 5,1 procent. In de overige gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners steeg de werkloosheid van 4,5 naar 5,7 procent.

Van de vier grote steden tekende Amsterdam de grootste stijging van de werkloosheid op, van 4,7 procent naar 6,5 procent. Net als in voorgaande jaren had Rotterdam, in 2009 met 7,5 procent, de hoogste werkloosheid. In Den Haag en Utrecht was de werkloosheid respectievelijk 5,4 en 5,5 procent.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie