Stijging loonkosten gelijk aan EU-gemiddelde

0

De loonkosten in de Nederlands bedrijven zijn de afgelopen 10 jaar net zo sterk gestegen als het gemiddelde in de hele EU.

Tussen 2001 en 2011 gingen de loonkosten per gewerkt uur in de nijverheid en de commerciële dienstverlening met 36 procent omhoog. Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft dat woensdag bekendgemaakt.

De loonkosten stegen het minst in het Duitse bedrijfsleven. Door loonmatiging bleef de stijging daar beperkt tot 19 procent. De grootste economie van de EU neemt daarmee een uitzonderlijke positie in. In landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk namen de loonkosten bovengemiddeld toe. In Frankrijk bedroeg de stijging 39 procent, in Spanje 47 procent en in het Verenigd Koninkrijk 42 procent (gemeten in Britse ponden).

België heeft de hoogste loonkosten van de hele EU. Per gewerkt uur kwamen ze vorig jaar uit op 39,3 euro. Ook in Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland kwamen ze in 2011 uit boven de 3 euro. Voor Nederland ging het om 31,1 euro per gewerkt uur. Dat is meer dan in Duitsland, waar de gemiddelde loonkosten 30,1 euro per gewerkt uur bedroegen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.