Stijgende werkloosheid treft nu ook ouderen

0

De werkloosheid is in de laatste drie maanden van vorig jaar opgelopen tot 425.000. Dat betekent dat 5,3 procent van de beroepsbevolking werkloos thuis zit. Een jaar eerder was dat nog 3,7 procent. Vooral de werkloosheid onder ouderen groeit hard.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

In een jaar tijd is het aantal werklozen toegenomen met 125.000. Het afgelopen halfjaar kwamen er per maand gemiddeld negenduizend werklozen bij. Raakten in het begin van de economische crisis vooral jongeren hun baan kwijt, de laatste paar maanden neemt vooral de werkloosheid onder 45-plussers toe. Inmiddels zijn er 141.000 45-plussers werkloos, 42.000 meer dan een jaar eerder, aldus het CBS.

Gaat het slechter, dan verliezen jongeren als eersten hun baan omdat zij vaker een tijdelijk contract hebben, legt CBS-econoom Michiel Vergeer uit. ‘Daarna gaat de werkloosheid in de leeftijdsgroep tussen de 25 en 45 stijgen. Nu nemen de 45-plussers het stokje over. Bedrijven zijn nu bezig reorganisatieplannen uit te voeren en dan zijn ook ouderen de klos.’

Eind december vorig jaar hadden 309.000 mensen een werkloosheidsuitkering, 139.000 meer dan een jaar eerder. In dit aantal zitten ook zo’n 40.000 deeltijd-WW’ers, aldus Vergeer. Zij worden niet meegenomen in het werkloosheidscijfer omdat zij nog wel werk hebben.

Het kabinet heeft de deeltijd-WW ingesteld om bedrijven te helpen die door de crisis tijdelijk in de problemen raken. Zij kunnen voor een deel van hun personeel tijdelijk deeltijd-WW aanvragen. Zij hoeven dan geen mensen te ontslaan die zij later, als de economie aantrekt, weer hard nodig hebben. Het aantal deeltijd-WW’ers stabiliseert zich volgens Vergeer tussen de 35.000 en 40.000.

Bij UWV Werkbedrijf staan inmiddels in totaal 508.000 mensen zonder baan ingeschreven als werkzoekenden. Dat is 22 procent meer dan een jaar eerder. Vooral in Noord-Brabant steeg hun aantal hard (+34 procent). In Limburg en Groningen lag de stijging met 13 procent ver onder het landelijk gemiddelde, aldus UWV.

De cijfers van UWV en CBS verschillen van elkaar omdat het om andere groepen gaat die elkaar deels overlappen. Zo telt UWV mensen mee die niet direct beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt, omdat zij bijvoorbeeld een opleiding volgen. In het werkloosheidscijfer van het CBS worden zij niet meegeteld.

Ondanks de oplopende werkloosheid is de consument in januari positiever geworden over de eigen financiële situatie. Volgens het CBS zijn nu voor het eerst in twee jaar meer mensen positief dan negatief over hun financiën in de komende twaalf maanden. Het algehele consumentenvertrouwen, waarin de kijk van de consument op de economie is meegenomen, is in januari ietsje verbeterd. Het cijfer kwam uit op min 10, tegen min 11 in december. Een negatief cijfer betekent dat er nog altijd meer pessimisten zijn dan optimisten.

Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken noemt het goed om te zien dat het vertrouwen onder consumenten weer iets toeneemt. Zij hoopt dat dit zich zal vertalen in meer consumptie. Nu is dat nog niet het geval.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.